Trafikincidenter och våldsdåd

Jorge | | Bloggat


På en vecka har två allvarliga våldsdåd inträffad i samband med trafikincidenter. Dels misshandeln på parkeringsplatsen i Landskrona som slutade med en äldre människas död. Dels en skottlossning i där två personer skottskadades efter en trafikincident i går kväll vid Fittjamotet söder om Stockholm. En person i foten och en person i benet. I det senare fallet uppger polisen att man kommer att lösa fallet och i Landskrona fortgår förhören med människor som är kopplade till den röda bilen.

Om de sociala aspekterna av Landskrona-fallet och vad som krävs för att man på lång sikt ska kunna minska brottsligheten har jag redan skrivit. Det krävs långsiktiga sociala åtgärder där arbetstillfällen skapas. Åtgärder som minskar de spänningar människor lever under och som innebär att aggressiviteten och våldsamheten ligger tätt under ytan på grund av att människor är stressade av sin situation. Vi vet att våldet i ett samhälle ökar med ökade klyftor och orättvisor så som just nu är fallet i Sverige.

På kort sikt får naturligtvis den person som utfört misshandeln (jag har svårt att det hela kommer att gå till mordåtal även om det nu är ett anmält mord och utreds som att det kanske kan vara ett mord) ta sitt ansvar för att dödat en människa och kommer att dömas till fängelse för det. Om just denna person lever ett liv där stress påverkar honom är ju svårt att veta. Det kan ju lika gärna handla om en personlighetsstörning, hetsigt humör, tillfälligt idiotiskt beteende för att frun alldeles innan hade skällt utom eller vad som helst. Så i det enskilda fallet får man natulrigtvis ockås vidat meteoder som passr just dett fall.

När det gäller incidenten i Stockholm så verkar väl den vara någon typ av uppgöresel i den undre världen, snarare än en trafikincident. I vilket fall som helst hör väl de som sköt till de kriminellas skara. Fallet påminner dock en del om ett fall i Göteborg för några år sen där gärningsmannen följde efter några han blivit sur på i trafiken och sen sköt på dem på öppen gata. Om skottlossningen i Stockholm har kopplingar till lågstatuskriminella eller/och gängmedlemmar, vilket väl är möjligt, så kommer det säkerligen att lösas snart.

Intressant?
Bloggat: Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Share/Bookmark

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us