Förtroende för dessa partiledare?

Jorge | | Bloggat


Jag upphör aldrig att förvåna mig över dessa märkliga mätningar av folks “förtroende” för partiledarna. Vad är det egentligen som dessa mätningar mäter? Det förklaras aldrig och det verkar inte heller som om begreppet “förtroende” definieras någonstans.

De som tillfrågas vet alltså inte vad det är för en fråga de svarar på. Och de som frågar vet inte vad det är för typ av svar de får. Ändå publiceras detta på fullaste allvar i svensk press. Allt bakas ihop i en enda underlig smet. Vi vet inte om personerna i undersökningen har något politiskt förtroende för partiledarna eller om de går på Reinfeldts rådjursögon, Maria Wetterstrands hurtighet eller något helt annat.

Göran Persson var en partiledare som ofta hade rekordhöga siffror i sådana här mätningar. Precis som Reinfeldt nu. Ändå blev Persson petad av väljarna och Reinfeldt är på väg att gå samma öde till mötes. Är det så att en del personer tror att en statsminister automatiskt måste vara förtroendeingivande?

Jag har ju svårt att tro att en så stor del av befolkningen har politiskt förtroende för personer som skapar ett helvete för många som tvingas ut i arbetslöshet, försämrad sjukvård och ökade klyftor och orättvisor i samhället.

Är det politiska analfabeter som inte förmår göra kopplingen mellan en usel politik och de personer som är ytterst ansvariga för denna politik? Men jag måste ju säga att i denna senaste mätning av “förtroendet” som Aftonbladet/Sifo presenterar idag finns det ett gott tecken: Samtliga partiledare backar i förtroende.

Med tanke på det som partierna i de båda blocken presterat i regeringsställning de senaste trettio åren borde förtroende för samliga partiers ledare vara lågt vid det här laget. Att pensionärer kan ha något förtroende överhuvud för någotdera av blocken är en gåta. Alla partier, utom Vänsterpartiet, var med om att införa det nya usla pensionssystemet som nu gör att pensionärerna får betala spekulanternas kris med sänka inkomster.