Sätt stopp för hets och hot

Jorge | | Bloggat


Hatkampanjen på Internet mot den mordanklagade 23-åringen är ett hot mot rättssäkerheten. Det anser mannens försvarare, advokat Urban Jansson.
– Det finns en risk att det påverkar utredningen, säger han enligt Sydsvenskan.
Och han tillägger:
– Det är polisanmält. Så de som skriver får nog passa sig. Att, som nu skett, lägga ut min klients personuppgifter på nätet är väldigt allvarligt. Det kan i det här sammanhanget klassas som ofredande och del i ett olaga hot.

23-åringens familj hängs ut på nätet och utsätts för dödshot. Advokaten säger:
– Det här är en tragiska händelse, en äldre dam har gått bort och då blir det lätt känslomässigt. Man ska inte glömma att det finns människor på andra sidan också. Ingen ska behöva dömas ohörd, men så blir det lätt på nätet.
– Dessutom stör det utredningen. Man vet ju inte vilka vittnen som drivs av ett hämndbegär eller om de verkligen berättar om självupplevda händelser.

Detta är ytterst allvarliga saker. Men polisens spaningsledare Tommy Lindén verkar ta lätt på hotelserna:
– Genom att ge sken av att man är ett offer räknar man med att man ska få en bättre förhandlingsposition, det går ju ut på det.

Om detta uttalande stämmer är det anmärkningsvärt. Får en polis uttala sig på det här viset? Har polisen kollat upp hotelserna? Har man grund för att påstå att det rör sig om en bluff? Det verkar snarare som om polisens spaningsledare deltar i hetsen mot familjen.

Man blir snart inte förvånad över någonting. Redan tidigare har uppgifter om den misstänkte och hans familj och vänner och från förhör lämnats ut från polisen till rasistiska sajter på internet.

Hela Landskrona ska samlas mot våldet. Det är mycket bra. I det bör naturligtvis också inbegripas ett avståndstagande från de obehagliga förföljelserna och hotelserna mot den misstänkte 23-åringens familj. Det räcker att vi har en händelse som lett till en äldre kvinnas död, det här ska inte förvärras genom att nya våldsamheter och splittring mellan folkgrupper.

Rasisterna i Sverigedemokraterna får inte tillåtas att utnyttja tragiken för sina partisyften och för att hetsa upp stämningarna. Hela folkgrupper kan inte göras ansvariga för en förövares handlingar.

Men det är inte bara sverigedemokrater som deltar i hetskören. Britta Svensson i Expressen presterar i mina ögon ett verkligt lågvattenmärke med artikeln Den här tystnaden har jag upplevt tidigare. “Det verkar handla om flera personer, somliga nära släkt, som befann sig på parkeringsplatsen mitt på blanka måndagseftermiddagen.Vad hade de där att göra? Varför vill de inte berätta vad som hände?” skriver Britta Svensson.

Som om Britta Svensson vet vad som hänt! Hon bara spekulerar fritt utan att veta vad dessa personer berättat. Hon försöker dessutom misstänkliggöra en invandrarfamilj därför att den råkade befinna sig på en parkeringsplats “mitt på blanka måndags-eftermiddagen”. Det är lågt. Själv tar jag inte ställning i skuldfrågan när det gäller 23-åringen. Men oavsett om han är skyldig eller oskyldig måste det bli stopp för både hets och spekulationer.

Alla som har ett varmt hjärta och förmår hålla huvudet kallt bör delta i morgondagens manifestationer mot våldet i Landskrona.

Uppdatering:

HD DN Dagen Kb Intressant Bloggar om landskrona, våld, misshandel, rasism, samhälle, politik

Bloggat:
Svensson: Oacceptabla hot mot familj

Röda Lund: Några tankar om ”parkeringsmordet” och SD´s hatkampanj

Tidigare inlägg om Landskrona på Röda Malmö