Bo Rothstein förutspår trasproletariatets återkomst.

Jorge | | Bloggat


På Expressens sidan fyra (någon sorts kultursida tror jag, har inte läst Expressen i pappersform på kanske fem år) förutspår Bo Rothstein, samhällsvetare och professor vid Göteborgs universitet, trasproletariatets snara återkomst. Givetvis utan att nämna det ordet, det är ju marxistisk terminologi gud bevars.

Bo Rothstein tar därmed i det som vi inom vänstern har varnat för sedan sent åttiotal, grattis. Ni övriga är därmed bara dryga tjugo år efter.

I alla fall, han skriver att nobbade män är en tickande bomb. Han syftar på de män som enligt timbros terminologi inte är anställningsbara på grund av bristande utbildning. De är visst inte partnerbara heller eftersom det enligt Rothstein bara är 23% chans för en arbetslös eller långtidssjukskriven LO-man att leva i ett förhållande med barn.

Jag ska inte hacka i onädan på Bo Rothstein, det är väl bättre med sent än aldrig att man tar upp det här. Men det är också lite signifikativt för vårt samhälle att det här kommer upp när det är (unga) män som drabbas. Ett kvinnligt trasproletariat finns det redan. Det är vår tids fattighjon, de som tvingas vänta vid telefonen ständigt och jämt, aldrig kan unna sig att vara bortresta eftersom de är livrädda för att inte bli uppringda mer av Birgitta eller Anette på hemtjänstkontoret om de inte är riktigt äckligt flexibla och ställer upp när som helst.

De här kvinnorna anses av någon anledning inte vara någon tickande bomb? Jag begriper inte, vad är det Bo Rothstein är rädd för när det gäller de unga männen som inte går igen när det gäller de unga kvinnorna? För visst är det som han skriver, att kvinnor får bättre och bättre studieresultat, bättre och bättre arbeten med mera, men det kvinnliga trasproletariatet är cementerat sedan början på nittiotalet.

Jag tror att det Bo Rothstein försöker säga är att vi måste bygga större och fler fängelser för att kontrollera de män som agerar utåt i sitt missriktade klasshat och hat mot det borgerliga samhällets orättvisor. Jag tror att det han försöker säga är att vi måste skärpa straffen för en massa brott som de här framtida förövarna kommer att begå i sin ilska över att bli bortsorterade. Och jag är säker på att han inte ens är riktigt medveten om att han sätter ytterligare en sten i rullning i jordskredet från att ha varit ett tryggt samhälle till ett Amerika a la 80-talet. Ett samhälle som amerikanerna nu insett faktiskt inte fungerar, men som vi under den moderata regeringen gör allt för att införa.

Sjukt.