Rättvisa åt Landskrona

Jorge | | Bloggat


Misstanken mot den anhållne 23-åringen i Landskrona stärktes efter förhör på påskdagskvällen. Han är nu begärd häktad och häktingsförhandlingar kommer att hållas i morgon. Åklagaren garderar sig, vilket kan tyda på ett osäkert bevisläge. Dessutom beslutade biträdande chefsåklagaren Göran Olsson att anhålla ytterligare en person. Brottsrubriceringen är skyddande av brottsling.

Det återstår att se hur det utvecklar sig när det gäller den nu misstänkte. Men oavsett vem som gjort sig skyldig till dödsmisshandeln och oavsett dennes bakgrund är det viktigt att det blir slut på hets på nätet och dödshot mot den misstänktes familj.

“Främlingsfientliga krafter försöker utnyttja den tragiska händelsen för egna syften. På flera SD-bloggar hängs den misstänkte gärningsmannen ut med namn och bild. Och lokala SD-politiker lovar pengar till den som kan få honom fälld. Men nu har flera invånare i Landskrona fått nog. I dag sätter de ner foten mot våldet”, skriver AB helt riktigt.

Det är viktigt att folk i Landskrona idag går ut och deltar i manifestationerna mot våldet. Både för att visa sin aktning mot den dödade kvinnas anhöriga, för att reagera mot det meningslösa och råa våldet och för att markera mot de rasister som nu vill utnyttja händelsen för att hetsa mot hela folkgrupper.

Men sen, när det här väl har lagt sig, är det dags att se framåt. Landskrona är staden som lämnades åt sitt öde av det ekonomiska och politiska etablissemanget. Inget av de politiska blocken har brytt sig om Landskrona. Det är hög tid att utveckla en politisk kamp och rörelse för jobb och välfärd åt staden. Det är inte konstigt om det blir problem när människor ständigt måste konfronteras med arbetslöshet, nedmonterad välfärd, ökande orättvisor och klyftor.