Landskrona måste blicka framåt

Jorge | | Bloggat


Krävs kamp för jobb och välfärd
Fantastiskt bra manifestioner i Landskrona igår. Muslimer och kristna tillsammans i fullpackad kyrka. Svenskar och nysvenskar tillsammans på torget i en manifestation som en invandrare tog initiativ till.

Jag tror att det här var en framgång för lugn och besinning. Många förstår att man inte kan skuldbelägga en hel invandrargrupp för vad en person har gjort. Många tog också avstånd från hets och mordhot mot den misstänkte och hans familj.

Så långt är allt gott och väl. Under ytan finns dock spänningar kvar. Men den folkliga kraft som utvecklades i dessa manifestationer kan användas också fortsättningsvis för att underifrån tvinga fram förändringar till det bättre.

De sociala förhållanden som skapat grogrund för kriminalitet, motsättningar mellan folkgrupper och gett högerextremisterna i Sd chans att hetsa och försöka skapa syndabockar – dessa förhållanden måste åtgärdas. Och det kan bara göras genom en gräsrotsrörelse där svenskar och nysvenskar går samman.

Landskrona har på många sätt i många år lämnats åt sitt öde av det politiska etablissemanget. Såväl borgare som sossar har låtit arbetslösheten växa, välfärden förfalla och klyftorna i samhället växa. Ur sådana orättvisor och misär kommer inget gott.

Och det händer inte bara i Landskrona utan varstans. Klyftorna består i Malmö efter det som så vackert kallades för “Välfärd för alla”. Malmö är Sveriges mest segregerade stad och den utvecklingen verkar hålla i sig. Ökad långvarig fattigdom bland invandrare kan vara en förklaring, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Och fattigdomen bland både invandrare och svenskar har ökat efter 2007 där denna rapport slutar sin undersökning.

Landskrona bryter mot lagen och jagar socialbidragstagare istället för att göra något åt de verkliga problemen i samhället, till exempel att det inte finns jobb åt människor.

Varken Reinfeldt eller Sahlin har någon annan lösning än att följa de rika och mäktigas krav på nyliberalt inspirerad politik. En politik som leder till arbetslöshet, privatiseringar och försämringar.

Vad det handlar om är att bryta med den politik som överför resurser från fattiga till de rika och från offentlig välfärd till privat sparande och spekulation för välbeställda. Sverige har aldrig varit så rikt som nu – men resurserna går till de rika.

Du som läser det här och är intresserad av att bilda Socialistiska Partiet i Landskrona eller av att komma i kontakt med oss – skicka mig ett mejl på ronny.akerberg@gmail.com