Thailands färger

Jorge | | Bloggat


De röda söker kompromiss.

.

-Vi kan inte slåss mot soldater beväpnade med automatvapen och granater, sa en ledare för de Röda i går till Bangkok Post.
Sedan ett par dagar söker de röda en oblodig utväg ut krisen. De vet att ett fullskaligt krig med armén är förlorat på förhand och kan sluta med ett blodbad som kan få den 10 april att blekna.
Men samtidigt visar de inga tecken på att vilja vika ned sig och ge upp den kamp som nu pågått i sex veckor. För mycket energi och kampvilja har förbrukats för att en reträtt utan resultat ska komma ifråga. Det är därför som de rödas ledare söker oblodiga utvägar.

.

Hundratals möten hålls dagligen i det ockuperade affärsdistriktet Ratchaprasong.

De har därför valt att barrikadera sig inom ett bestämt område, shoppingcentrat Ratchaprasong. Alla de sex gator som leder till Ratchaprasong är barrikaderade med bildäck och spetsade bambupåkar som kan användas om soldaterna går till angrepp.
De röda vill också skapa good-will internationellt och har bett FN om att sända fredsbevarande styrkor till Bangkok. Det kommer naturligtvis inte att ske men det visar på de rödas vilja att undvika våldsamma strider med soldaterna.
Alla rödskjortor är inte koncentrerade till Bangkok. I går stoppade rödskjortor nordost om Bangkok ett tåg som transporterade soldater och militära fordon. De befarade att det var förstärkningar till Bangkok. Armén förklarade att det var en rutintransport av trupper till södra Thailand där det finns en aktiv gerilla. Efter ett dygn löstes situationen genom att rödskjortor tilläts åka med tåget för att förvissa sig om att det inte var destinerat för Bangkok. Även ett annat tåg stoppades i går.

.

2 000 rödskjortor överlämnade ett brev till FN

I Bangkok börjar de ”gula”, överklassen i Bangkok, att visa sig på gatorna. De kräver att regeringen ska rensa gatorna frÅn det ”röda packet” inom en vecka annars ska de själva göra det.
-Gulskjortorna och andra grupper börjar bli aggressivare och kastar flaskor och glåpord mot de röda. De skjuter också stålkulor med slangbällor mot de röda som tills vidare håller sig lugna, skriver min vän Max nu på morgonen.
De gula säger att de kommer att samlas i tiotusentals i morgon fredag. Sett till det fåtal som hittills mobiliserats är det tveksamt att det blir en mäktig manifestation till stöd för regeringen och Kungen.

.

Arga gulskjortor kräver handling av armén.

Alla känner att det drar sig samman till en slutgiltig konfrontation inom de närmaste dagarna. Det är bara att hoppas att de rödas taktik att undvika ett blodbad kommer att lyckas utan att deras kamp för ett demokratiskt nyval skjuts åt sidan.
PS: Just nu, torsdag kl 13.00,  meddelar källor i Bangkok att militären beordrat hotellen runt Ratchaprasong att evakuera alla gäster. Det kan vara första steget inför ett nytt angrepp på de röda. Det sägs också att ”gula” huliganer herjar fritt och försöker att provocera de röda till handlingar som armén kan ta som ursäkt för ett angrepp.

.

De röda barrikaderar sig.

Regeringens anhängare viftar glatt med den nationella flaggan.

Att älska Kungen och arméns soldater är de gulas kännetecken.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,DN3,SVD2,AB1,Expressen,SSD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us