Valfläsket är härsket

Jorge | | Demonstrationer


Volvoarbetaren Lars Henriksson på Socialistiska Partiets 1:a majmöte:

– Valfläsket är härsket

– Nu serveras valfläsket i tjocka skivor, och om det då och då ser grönt ut betyder det inte att någon kommer att trotsa kapitalägarna och slå in på en hållbar linje. Det beror snarare på att fläsket är härsket. Under den gröna ytan finns samma anpassning till den kapitalistiska ekonomin som alltid.

Det sade Volvoarbetaren Lars Henriksson på Socialistiska Partiets förstamajmöte idag på Järntorget.

– Visst vore det underbart om vi kunde luta oss tillbaka och låta en rödgrön regering återställa välfärden, ställa om samhället för klimatanpassning och skipa rättvisa.

– Men uppgiften för oss arbetare och låginkomsttagare kommer att vara densamma den 20:e september som tidigare; att försvara den gemensamma välfärden, försöka återta kontrollen över våra byråkratiserade fackföreningar och slåss mot varje steg som leder djupare in i fossilsamhället, sade Henriksson.

I talet tog han upp såväl den ekonomiska krisen som klimatkrisen. Henriksson, som själv är metallarbetare på Volvo Personvagnar, föreslår att bilindustrin för att rädda både jobben och jorden, ställs om till att producera klimatanpassade nyttigheter i stället för bilar eftersom ”massbilismen” inte har någon framtid.

På mötet framförde ett antal partipolitiskt obundna nätverk hälsningar, bland annat ”Hammarkullen mot nedskärningar – för en levande förort” och solidaritetsorganisationen ”Ship to Gaza”.

Läs mer: Hässleholm och Kristianstad, Malmö,