Rösta radikalt i valet i höst

Jorge | | Bloggat


Tyvärr är det omöjligt att i det svenska riksdagsvalet att rösta för ett verkligt alternativ till nyliberal privatiseringspolitik (Rättvisepartiet Socialisterna ställer visserligen upp, men de är som jag ser det inget vettigt alternativ) . I den borgerliga regeringsalliansen är alla partier fö en nyliberal nedskärnings- och privatiseeringspolitik. I den socialdemokratiskt ledda oppositionen är två av tre partier anhängare av nyliberal nedskärnings- och privatiseringspolitik. Vänsterpartiet är det inte, men i praktiken kommer man ändå att ge stöd till ett bevarande av status quo eller av ytterligare nedskärningar och privatiseringar.

Valet mellan alliansen och oppositionen är ett vala mellan det onda och det mindre onda. I det valet väljer man förstås det minst dåliga. Men det handlar i praktiken bara om ytliga och grunda skillnader mellan de två regeringsalternativen.

När vi till hösten får en ny regering kommer det inte att innebär några väsentliga skillnader, utan det mesta kommer att fortgå på samma sätt som under borgarregeringen. De små förbättringar som det ändå blir för de fattigaste i samhället är ändå det som gör att man måste rösta på alternativet med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i bristen på ett verkligt radikalt alternativ. Då ska man självklart också rösta på vänsterpartiet för att stärka deras position i den nya regeringen. Men man ska inte lura sig själv och tro att det faktiskt kommer att bli en annan politik på något avgörande sätt.

I en rad av kommunalval finns det dock radikala alternativ att rösta på. Självklart ska ni om ni bor i Göteborg, Eskilstuna, Lidköping, Köping, Umeå och Hässleholm rösta på Socialistiska Partiet (SP). I fem av kommunerna har SP egna listor, men i Umeå så får man rösta på SP genom att kryssa för Jan-Olov Carlsson (plats 6) på vänsterpartiets lista.

I en del andra kommuner ställer andra radikala alternativ upp som man kan rösta på. Dessa alternativ är Socialisterna som ställer upp i Kinda, Västervik och Linköping, Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalen (där de är ett okej alternativ) i Haninge, Uddevalla, Sundsvall och Luleå, Kommunistiska Partiet (ett parti med många osmakliga preferenser och referenser, men i kommunpolitik ofta helt okej) i en lång rad kommuner i södra och västra Sverige. I övrigt är det väl främst vänsterpartiet man bör rösta på även i kommunval.

Intressant?
I media: ETC, SVD1, 2, 3, AB1, 2, DN1, 2, 3, Laakso, Högberg, GP, Moberg, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us