Thailand: Förtrycket mot rödskjortorna måste omedelbart upphöra

Jorge | | Fjärde Internationalen


Uttalande från Fjärde Internationalen (i snabböversättning):

Stoppa mördandet! Abhisit måste avgå!

I fem dagar har soldaterna organiserat en ny ”svart maj” i Thailand. Abhisit Vejjajiva-regeringen har skickat trupper för att skjuta med skarp ammunition på obeväpnade demonstranter och godkänt krypskyttar i bakhåll att mörda sina motståndare, som i fallet med general Sae Deng.

För att motivera vad som är oförsvarligt har regeringen anklagat några av demonstranterna för ”terrorism” och organiserat en skamlig blockad av Rachaprasongdistriktet, vatten och elförsörjningen har stoppats. Leveranser har inte gått att få igenom till demonstranterna. Radio-och TV-sändningar i distriktet har stoppats. Dessa ”terrorister” är tusentals män, kvinnor och barn, vanliga människor som kämpar mot överklassens makt i Thailand och för återupprättandet av demokratin. Deras motto är: avgång för Abhisit som inte har någon legitimitet eftersom hans regering infördes av armén när parlamentariska allianser förändrades i december 2008.

Om Abhisits regeering varit legitim, skulle han ha samtyckt till en begäran från rödskjortorna att respektera domen i valurnorna. I stället visar han sin politiska svaghet genom att försöka tysta avvikande röster genom censur och förtryck. Hans enda chans att stanna vid makten ligger i arméns möjligheter att bryta rödskjortorna rörelse med våld och förtryck. Mer än 65 människor har dödats sedan början av april och våldet fortsätter.

Abhisit måste avgå omedelbart och ställas inför rätta för de dödsfall som han är den högste ansvarige personen för. Förhandlingar måste startas med företrädare för rödskjortorna för att organisera upplösning av parlamentet och hålla val så snart som möjligt.

Fjärde Internationalen hyllar modet hos de rödskjortor som har bedrivit en exemplarisk kamp i flera veckor och nu har drabbats av angrepp av armén. Den står beslutsamt vid deras sida.

FI-byrån, Fjärde Internationalen 17 maj 2010