Vänsterpartierna kan inte presentera nåt alternativ

Jorge | | Bloggat


De stora vänsterpartierna i Sverige, socialdemokraterna och vänsterpartiet, har extremt lågt stöd i opinionen. Det har aldrig varit så lågt med en borgerlig regering. Anledningen är som jag ser dett att partierna inte kan erbjuda en politik som faktiskt är annorlunda än den som borgarpartierna, högern erbjuder.

Eftersom den politik som oppositionen står för i princip är samma som den som alliansen står för så finns det ingen anledning för väljare i Sverige att ändra vem de röstar på. Oavsett vilket så får vi i stort sett samma politik, med fler privatiseringar och avregleringar, med ökade klyftor. Oppositionen förbättrar dock något för de sämsta ställda i samhället jämfört med hur alliansens politik för dessa ser ut. Denna grupp är dock en relativ liten grupp och påvarkera inte valresultatet annat är marginellt. Flertalet av dem röstar dessutom med all sannolikhet redan på vänsterpartierna.

Jag är också av uppfattningen att alliansens på den rödgöna sidan är av ondo. Det har uteslutit möjligheten för vänsterpartiet att agera populistiskt från vänster och dra väljare på det sättet. På samma sätt har det uteslutit populistiskt, ”grönt” agerande från miljöpartiet. Istället har vi fått en lång rad urvattnade kompromisser från alliansens sida, som i slutändan kanske inte ens är värd nånting. Speciellt undrar man ju över Afghanistan-överenskommelsen.

I ett läge där politiken som presenteras inte skiljer sig åt annat än rent marginellt får partledare och perosner större betydesle för väljarna. Om än kanske inte avgörande betydelse. Att Mona Sahlin är impopulär och att Ohly är grå och intetsägande hjälper alltså inte upp situationen om vi säger så.

Sammantaget tyder det mesta tyvärr på en borgerlig valseger. Och felet är vänsterpartiernas eget. De har inte kunnat formulera en i grunden annorlunda politik än alliansregeringen och de har klavbundit sig själva genom en idiotisk allians. I själv verket har jag mycket svårt att se partierna som vänsterpartier, arbetarpartier överhuvudtaget. Vänsterpartiet har gått så långt att man nästan utplånat sin egen identitet helt och hållet. Bara för att få plats vid maktens grytor. Det är bedrövligt och patetiskt. Och ändå ser jag ingen annan utväg för mig själv än att rösta på dem i riksdagsvalet. I kommunvalet röstar jag förstås på Socialistiska Partiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Share/Bookmark

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us