Umeå: Jan-Olov Carlsson ställer upp på V-listan

Jorge | | Socialistiska PartietJan-Olov Carlsson från Socialistiska Partiet i Umeå ställer upp för Vänsterpartiet i kommunalvalet.

Hur kommer det sig?
– Det är en kombination av att mitt eget parti inte ställer upp och att vi hade ett gott samarbete med Vänsterpartiet under perioden 1991-1994. Det är nödvändigt att försöka bidra så mycket man kan med sina tankar, idéer och erfarenheter, så för mig är det ett bättre alternativ att ställa upp såhär än att vara helt passiv. Jag fick erbjudandet och det kändes smickrande. Det visar att V har ett intresse för oss, hellre än att vända sig till sossarna. Jag tycker det är ett positivt uttryck.
Jan-Olov Carlssons hemarena är fackliga frågor och arbetsrätt. Han är facklig företrädare på Volvofabriken i Umeå och har kämpat mycket mot nedskärningarna där. Stödet för a-kassan och facket är även del av V:s profil.

Vilka andra frågor är stora i Umeå för tillfället?
– Det är mycket med kommunikation, Botniabanan har haft invigning och man diskuterar en ytterligare dragning upp till Luleå. Sedan är Kulturhuvudstadsåret 2014 stort. Det är en jättesatsning som möter, kan jag tycka, lite populistisk kritik från vänster: att det bara tar pengar från skolan och vården. Jag tycker det finns en poäng med att göra något vettigt av året, men det måste bli på bredden förstås, inte bara på ”höjden”. En annan sak vi varnar för är att ytterligare 500 jobb kan komma att försvinna från Volvo inom några år, om man inte ställer krav på företaget.
Jan-Olov Carlsson är inte särskilt positiv inför årets val, varken på kommunal eller riksdagsnivå.
– Valet avgörs inte här uppe. Vänsterblocket får i regel cirka 70 procents majoritet i Västerbotten och det kan förstås vara ett lokomotiv för riksdagsvalet. Det finns ingen andledning att det kommer ändras i år. Men jag känner ingen våg av entusiasm, oron och nervositeten är stor. Borgarna har övertaget på riksplanet. Jag är rädd för att vi kommer vakna upp till en mardröm 20 september, med fyra år till med alliansen.