Vi vill ge ett socialistiskt alternativ

Jorge | | Eskilstuna


Socialistiska partiet ställer inte upp i riksdagsvalet i år, men kampanjar för fullt i flera svenska städer på kommunal nivå. Peter Widén från Socialistiska Partiet ställer upp i kommunalvalet i Eskilstuna.

Varför ställer ni upp?
– Vi vill ge människor en chans att rösta på ett socialistiskt alternativ. Vi brukar säga ”Rösta med miniräknaren i riksdagsvalet och med hjärtat i kommunalvalet”, och det betyder att man ska rösta taktiskt i riksdagsvalet för att få bort borgarna men ta sin chans att manifestera sin socialism i kommunalvalet. Det vore demoraliserande att inte ha ett socialistiskt alternativ att rösta på!

För SP i Eskilstuna är målsättningen inte primärt att komma in i kommunfullmäktige utan att komma i kontakt med människor och få upp en diskussion. I kampanjen har de använt sig av affischer, insändare i lokaltidningen och appellmöten på torget.
– Vi kör hårt mot privata friskolor som äter upp de kommunala. Vi har en egen paroll om det. Vi säger också bygg fler gruppboenden inom socialpsykiatrin.

Eskilstunaavdelningen passar även på att trycka ut fler av sina budskap: Stoppa nedskärningarna, Sverige ut ur Afghanistan, Rädda klimatet och Nej till individuella löner.
– Vi vill sätta stopp för brutaliseringen som skett inom arbetslivet. Människor med skavanker eller handikapp har inte en chans längre. Det är få som lyckas ta sig fram idag. Det här med företagsdemokrati som man talade om på 70-talet har blivit ett skämt numera.

Tror du att ni kan påverka i valet?
– På våra insändare har vi fått bra respons. Vad gäller röster har jag ingen aning, det kan landa på allt från noll till femhundra. Men det är inget stort bekymmer för oss, det viktiga är att möta människor och diskutera.

Katarina Wikström

Ursprungligen i Internationalen.

Intressant?
I media: Folket1, 2, 3, 4, EK1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,