Full fart i Köping

Jorge | | Köping


Socialistiska Partiet i Köping har redan ett mandat i kommunfullmäktige och nu kampanjar de för fullt för årets val. Internationalen pratar med Margareta Svensson.

Varför ställer ni upp?
– För att det behövs en annorlunda röst i kommunfullmäktige. Vi är inga som bara ”hänger på”, även om vi inte har så mycket makt med ett mandat.

Hur ser er kampanj ut?
– Vi har en ”valbyrå”, en byrå som vi målat röd och som vi sätter upp som ett slags bokbord. Där har vi internationella blad, lokala blad, Internationalen och vår klimatkampanj. I år trycker vi mycket på miljöfrågan. Till exempel finns bara ett vindkraftverk i hela Västmanland och det är inte bra. Sedan byggs det mycket nytt här och när det byggs nytt så måste det vara klimatsmart.
SP i Köping satsar på att vara med i många debatter i år, anordnade av bland andra IOGT-NGO, en högstadieskola och av lokaltevekanalen Västra Mälardalens television. Den sista blir en direktsänd tevedebatt mellan kommunpartierna i en och en halv timme. Kanalen når området Köping-Arboga-Kungsör.
Socialistiska Partiet har suttit i kommunfullmäktige i Köping i 25 år och Margareta och hennes man Manne Frisk blir ofta igenkända på stan.
– På krogen kan folk säga till Manne: ”Du är den där kommunisten som vet mycket om svamp!” Partiet har suttit med sedan 1985, förutom perioden 1991-1994, och det är en liten stad. Vi är mycket aktiva i kommunfullmäktige. Det finns alltid någon av oss där, vår stol står aldrig tom. Lokalteve direktsänder ofta därifrån och många tittar faktiskt. Sen kan man få höra: ”Det var bra det där du sa i fullmäktige, jag såg det på teve”.

Är ni positiva inför årets val?
– Frågar du de andra skulle de nog svara ja. Frågar du mig skulle jag svara nja… Jag tycker vi har haft lite för dålig aktivitet under året, vi är för få, några är sjuka och vi har noll ungdomar med i partiet. Det är synd, det får gärna bli lite mer fart. Men vi har ett stort kontaktnät i staden och vi är några klart övertygade som kämpar på.

Katarina Wikström/Internationalen