Extremvänstern i valet

Jorge | | Bloggat


Artiklar om Val 2010

  1. Fortsatt högerstyre
  2. Fascister i Sveriges riksdag
  3. Extremvänstern i valet

Extremvänstern i valet handlar i huvudsak om kommunval på ett antal orter runtomkring i landet. De partier som det handlar om är Kommunistiska Partiet (KP), Socialistiska Partiet (SP) och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) samt ett antal mer lokala partier som Socialisterna (Västervik) och utbrytarna ur RS i Umeå. Det finns bara en stor stad där flera av dessa partier ställt upp och det är Göteborg.

Siffrorna i Göteborgs kommunval visar att Kommunistiska Partiet gjort ett mycket dåligt val. Man har tappat cirka 1/3 av sina röster i jämförelse med tidigare val. Socialistiska Partiet har fått i stort sett lika många röster som förra valet (en mindre ökning) och förmodligen har Rättvisepartiet gjort ett bra val i nordöstra Göteborg. RS har inte räknats separat på valnatten så vi får vänta på deras exakta resultat.

I Lidköping ställde SP upp för första gången och det gick sådär. Ingen direkt framgång, men vi kan sägas ha etablerat oss som en politisk kraft i den lilla vänerstaden. Inte genom valresultatet utan främst genom valarbetete. En annan kommun där SP ställde upp för första gången var Hässleholm men där har vi inte räknats separat så våra röster återfinns bland övriga partier. Svårt att veta hur många som är på oss, men lokala kamrater har gjort en uppskattning om cirka 150 röster. I Eskilstuna har vi tappat hälften av de röster som vi hade i förra valet och i Köping har vi också backat (inte så mycket, men tillräckligt för att förlora vårt kommunala mandat). I Umeå är det troligen så att SP vinner ett mandat genom att Jan-Olov Carlsson som stod på vänsterpartiets lista förmodligen kommer in i fullmäktige.

Socialisterna i Västervik har gjort ett bra val och behåller sitt kommunala mandat. Tidigare var de invalda med namnet Socialistiska Partiet då de var en avdelning av vårt parti vid förra valet. Däremot tycks de inte göra något bra val i Linköping. Rättvisepartiet Socialisterna gör ett bra val i Uddevalla, men får inga mandat. I Haninge behåller partiet sina 2 mandat, vilket är bra. Antalet röster ökar också kraftigt. I Umeå gör de ett dåligt val, men utbrytarpartiet med nästan samma namn klarar sig kvar i fullmäkige och tar ett mandat. Vilket är färre mandat än RS tidigare hade i staden. Däremot gör RS ett bar val i Luleå där man ökar antalet röster, dock utan att få fler mandat.

Kommunistiska Partiet som gjorde ett dåligt val i Göteborg har gjort ett bra val i Lysekil med fler röster och ett nytt mandat. I Gislaved har man däremot tappat röster men inga mandat och i Karlshamn backar man rejält och tappar ett mandat.

Sammantaget får man väl säga att det extremvänsterparti som gör bäst ifrån sig i valet är Rättvisepartiet Socialisterna. Det är självklart en följd av det handlar om ett parti som är mycket aktivt och som ofta syns i oliak sammanhang. Deras kommunala röster mostvarars dock inte av nåt liknande röstetal i riksdagsvalet så de är tills tor del att ebtrakta som lokalt missnöjesparti där de finns. RS är det enda av de nämnda partierna som ställde upp i riksdagsvalet. Kommunistiska Partiet är det vänsterparti som klarat dett val sämst. De är fortfarande störst men backar på många håll, inte minst i Göteborg. Mitt eget parti, Socialistiska Partiet står och stampar och är det minsta av de ”rikstäckande” extremvänsterpartierna.

Intressant?
Borgarmedia: BL1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, NSK1, 2, 3, 4, 5, 6, BLT1, 2, 3, SMP1, 2, 3, 4, 5, 6, Folket1, 2, 3, EK1, 2, VLT1, 2, 3, 4, SVD, DN1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Share/Bookmark

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us