Lidköping: Stoppa uppsägningarna på Vestas!

Jorge | | Fackligt


84 anställda blir arbetslösa när det danska företaget Vestas Casting, som tillverkar delar till vindkraftverk, lägger ned sin fabrik i Västra Hamnen i Lidköping. Förutom gjuteriet i Lidköping har Vesta fabriker i Danmark som även de stängs.

Skälet bakom nedläggningen sägs vara att försäljningen av vindkraftverk i norra europa har minskat i förhållande till andra platser i världen.

Totalt kommer Vestas att minska antalet anställda med 3.000.

Som en illustration av cynismen i kapitalismen, och som ett hån mot de varslade arbetarna, steg Vestas-aktien med omkring 4 procent på Köpenhamnsbörsen efter beskedet om nedskärningarna…

Sommaren 2009 skulle företaget lägga ner sin fabrik på engelska Isle of Wight och göra 625 anställda arbetslösa. Arbetarna på fabriken vägrade acceptera detta, de ockuperade arbetsplatsen i protest mot nedskärningarna och krävde nationalisering av fabriken!

De varslade arbetarna på Vestas i Lidköping kan självklart räkna med vårt helhjärtade stöd om de skulle inspireras av sina engelska kollegor och ockupera sin egen fabrik i kamp för att rädda jobben.

Skapa gröna jobb, förstör dem inte!

Röda Lidköping

I media: NLT, LN