Volvo ett hot mot demokrati

Jorge | | Demokrati


Volvos dåraktiga beslut att direkt avskeda en arbetare, uppenbart utan att ens be om en förklaring, bara för att denne upprört skrivit på Facebook: ”En dag kvar av veckan på detta dårhus” är ett hot mot demokratin och fackliga friheter. Ansvarig chef borde omedelbart avskedas.

Vad som hände var att arbetaren gick till sin arbetsledare och berättade att hans mamma drabbats av en svår sjukdom på sin bröllopsresa. Hon avled två dagar senare. Han var svårt chockad men bemöttes bara med det cyniska beskedet: ”skit i det och jobba vidare”. I en kommentar till vad han skrivit skrev han senare ”inget fel på Volvo. Är bara inte sugen på att jobba för stunden”.

Det är så många företagsledare vill ha det. Det är också därför de älskar bemanningsföretagens mer otrygga anställningsförhållanden. Om din mamma får ett besked om att hon är döende ska du inte bry dig. Bara jobba på som vanligt…
Undrar jag vad platschefen själv gör om någon av hans egna nära och kära får ett besked om att de ska dö?
Jag har själv jobbat i nästan trettio år på Volvo Lastvagnar i Göteborg och faktiskt aldrig träffat en sådan idiot…
Övergreppet är självklart också avsett för alla andra anställda. De ska skrämmas till tystnad. Om man säger att arbetsmiljön är dålig. Är man då illojal? Vad gäller om man säger att lönerna är skit?

Kildén & Åsman