Jakten på en (S)jäl

Jorge | | Historia


På Olof Palmes tid rådde en dubbelmaktsstruktur i Sverige. Det är en av huvudteserna i Göran Greiders utmanande och oumbärliga bok Ingen kommer undan Olof Palme. Visst var landet en marknadsekonomi, men socialdemokraterna styrde stat och kommun och hade betydande makt i den ekonomiska sfären: i kommunala bostadsbolag och genom kooperationen. Framför allt var det den offentliga sektorn, det starka samhället, som bäddade för ett språng in i ett annat samhälle.

Den mäktiga basen i denna motmakt mot de gamla strukturerna var Rörelsen, den socialdemokratiska maktsfären, vars företrädare uppfyllde snart sagt varje vrå av samhället från kanslihus till byggfuttar. Denna skapelse var socialdemokratins stora bedrift, den gav dess medlemmar självförtroende att förändra samhället och skapade respekt hos politiska motståndare. Det är organisationen som är socialdemokratins egentliga budskap, menar Greider – och Olof Palme var den som tydligare än någon annan gav detta budskap röst.

Läs hela artikeln hos Aftonbladet.

Intressant?
Bloggat: Svensson1, 2, Röda Lund, Jinge, Röda Malmö,
I media: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,