Socialister om sossarnas påveval

Jorge | | Socialdemokraterna


“Nu har äntligen det underliga påvevalet inom socialdemokratin, med sina lätt stalinistiska undertoner, nått en punkt där valberedningen kunde enas om en kandidat. Men i stället för vit rök över Petersplatsen blev det ett högtidligt tillkännagivande på SAP:s högkvarter på Sveagatan 68 i Stockholm. Kandidaten, och med största sannolikhet sossarnas näste partiledare, heter Håkan Juholt, är 48 år och definierar sig som ”något till vänster”. Vi på Röda Lidköping förhåller oss skeptiska, men hoppas att Juholt kan och vill avbryta den vandring åt höger som Socialdemokraterna vart på sedan 80-talet.”
Röda Lidköping

“En rolig gråsosse verkar vara en oslagbar kombination. Den enda i de socialdemokratiska leden som är riktigt förbannad tycks vara Stig Malm, som på ålderns höst, i egenskap av en vanlig kongressdelegat, nu får smaka på den medicin han själv alltid ordinerade som LO-ledare. Alltså en färdigregisserad kongress. När kongressen om fjorton dar väl utsett Juholt till ny ordförande, vilket lär ta 45 minuter, återstår bara ”att gå ut och ha roligt”, som Greider uttrycker det…
Ja,  men när väl detta är överstökat, när smålänningen är vald. Ja, då kommer ett riktig västgötaklimax. För vad man gjort är att välja skyltdocka innan man ens vet vad man ska sälja i sin butik.  Inte ens om det ska bli dagligvaror eller sällanköpsvaror. Designen är klar och skyltfönstret putsas. Men vad som ska saluföras  – alltså politiken – det ska absurt nog beslutas  på en kongress först i höst.”
Kildén & Åsman

“Juholt står för “klassisk socialdemokrati”, sa en kommentator på tv i morse. Men vad är då det? Kan någon svara på det? Det är ju bara en fåfäng dröm om ett storslaget förflutet, en nostalgisk längtan efter något som socialdemokratin aldrig kommer att återvända till. Mycket snart kommer Håkan Juholt att visa sig vara bara en fortsättning på socialdemokratins ökenvandring. Smekmånaden kommer att bli mycket kort.”
Röda Malmö