Det är inte ofattbart, det är inte blint våld, det är terrorism

Jorge | | Bloggat


Det som hänt i Norge må vara svårt att ta in med känslorna och svårt att känslomässigt förstå. Men det är inte ofattbart, det är inte blint våld som slagit urskiljningslöst, det är inte resultatet av sinnesförvirring och det handlar inte om en ensam isolerad terrorist och massmördare. Anders Behring Breivik utförde förmodligen massmordet på Utöya och sprängningen i Oslo ensam. Men handlingarna föddes inte ur tomma intet och inte ur en ensam mans funderingar på sitt lilla rum hos mamma. Han var inte ensam.

Anders Behring Breiviks handlingar och personlighet skapades förstås ur uppväxten, kanske har han också nån anna medfödd defekt, det vet jag inget om om. Men den Anders Breivik som mördade över 90 människor i Nordens värsta terrordåd skapades inte enbart ur barndomen och eventuella medfödda störningar. Han är också resultatet av de uppfattningar och den skolning han bibringats under tiden han var medlem i Fremskrittspartiet, han är resultatet av de uppfattningar och de diskussioner han haft på olika nazistforum.

Terroristen och massmördaren Breivik är också resultatet av ett samhällsklimat där makthavarna ser till att klyftorna ökar, att rika gynnas och fattiga missgynnas. Ett samhällsklimat som gynnar uppkomsten av partier som predikar hat, fientlighet och inskränkhet. Partier som Sverigedemokraterna (SD), Fremskrittspartiet (Frp), Dansk Folkeparti (DF) och Sannfinländarna (SF).

Terroristdåden i Norge handlar inte om blint våld. Det handlar om ett fascistiskt våldsdåd i syfte att döda människor med en annan politisk övertygelse. Kom ihåg att det handlar om en fascistisk, högerextrem terrorist. Det vanliga i Norden. Sådant kan och ska bekämpas.

Breivik var inte ensam. Han var en del av nåt större. Det är inte ont och kan inte bekämpas med gott för de orden saknar praktiskt betydelse om än inte känslomässig. Det kan bara bekämpas genom att skapa ett samhälle med mindre klyftor, mer solidaritet. Ett samhälle där Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet inte är rumsrena, ett samhälle där inte hatet får utrymme att gro.

http://www.zaramis.nu/blog/2011/07/24/det-ar-inte-ofattbart-det-ar-inte-blint-vald-det-ar-terrorism/