Bilar brinner där hopp saknas

Jorge | | Bostadspolitik


Exakt varför kravaller bröt ut just nu i England vet ingen, men att det skedde bör inte förvåna någon. Ett samhälle har för det mesta jobbat ihop till sina uppror och det brittiska är inget undantag.

Nästa nummer av londonbaserade Architect’s Journal kommer att ha två olika omslag: dels det planerade med en bild av den nya olympiska simhallen – sval, perfekt, futuristisk – med rubriken ”London 2012”. Dels ett med texten ”London 2011” och ett foto av ett nyss utbränt kvarter. En modern miniatyr av Dickens Två städer som talar om en stad med avgrundsdjupa och i decennier medvetet vidgade klyftor.

Klyftorna är av många slag. Även om de som krossar rutor inte formulerar sig politiskt vet alla att det parlament där man nu med darr på rösten talar om lag och moral ännu solkas av utgiftsskandalens bedrägerikultur som avslöjades 2009. Liksom att de nedskärningar som hotar bibliotek, simhallar och utbildningsmöjligheter har rötter i det svarta bankhål som året innan slukade ofattbara summor.

Läs hela krönikan, publicerad i GP 110823

http://www.gp.se/kulturnoje/1.705082-lars-henriksson-bilar-brinner-dar-hopp-saknas