Solsidan tycker att vi lever för länge

Jorge | | Flygblad


“Ungdomsarbetslösheten i Europa och Sverige grasserar värre än någonsin. Då har Reinfeldt mage att hävda att vårt stora problem är att vi har för få sjuttioåringar som arbetar. “

Det rika folket på Solsidan tycker att vi vanliga löntagare lever för länge. De är rädda för att behöva vara med och betala. Bättre var det förr. När den gamla ATP-pensionen infördes 1957 dog vi på skuggsidan trots allt några år efter pensionen. Framförallt de som hade tunga jobb. Många arbetare betalade snällt pensionsavgifter som egentligen gick till de på Solsidan. Nu, snart sextio år senare, tycker solsidan att vi lever oförskämt länge. Medellivslängden har i runda slängar ökat med drygt tio år.

Många forskare hävdar dessutom att hälften av de barn som kommer till världen i dag kommer att leva så länge att de orkar blåsa ut alla ljus på sina hundraårstårtor. En demografisk utveckling att glädjas åt!  Men inte för det rika folket, de är rädda för att de kanske måste vara med och betala.

Det är här Fredrik Reinfeldts förslag kommer in. Varje hål, varje springa, varje möjlighet som skulle kunna innebära en större beskattning av de rika och inte minst av deras alla arbetsfria inkomster, måste proppas igen. Redan i dag har gränserna i systemet suddats ut. De har börjat med sin kontrareform. Vill man få ut lika mycket från det nya pensionssystem, vilket fondindustrin i samsyn med moderater och socialdemokrater har skapat, krävs att man jobbar till 67 års ålder. En överkomlig prestation för de som flutit fram genom livet i gräddfilen. Men för vanliga arbetare är det svårare. I IF Metall med sina 350 000 medlemmar är det i dag bara en promille, eller 350 stycken, som lönearbetar efter 65-årsdagen.

Fredrik Reinfeldt pratar i och för sig stort om att människor med tunga jobb ska skolas om i femtioårsåldern. Trots att han precis har skapat en gymnasieskola där många med praktiska linjeval i framtiden kommer att sakna behörighet för att gå vidare till högre studier och utbilda sig till fysiskt lättare jobb. Det politiska året startar med ett jättehyckleri.

Ungdomsarbetslösheten i Europa och Sverige grasserar värre än någonsin. Då har Reinfeldt mage att hävda att vårt stora problem är att vi har för få sjuttioåringar som arbetar. Det är genom att sätta dessa ungdomar i arbete inom vård, skola och klimatomställning som vi tryggar framtiden för både gammal och ung. Reinfeldt är däremot bara intresserad av att trygga solsidans bankkonton.

 

Har du Facebook? Anslut dig i så fall till kampanjen “Kapitalism? Nej tack!”

Flygbladet: Solsidan tycker att vi lever för länge