Vi som inte gillar läget

Jorge | | Demokrati


Debattartikel från Socialistiska Partiet i ETC Göteborg:

Vi som inte gillar läget

Skandalen med usla villkor inom färdtjänsten visar en gång för alla hur livsfarligt det är när politiker lydigt och passivt följer antifackliga regler, skriver tre medlemmar i Socialistiska Partiet.

I några avslöjande reportage i augusti visade Göteborgs-Posten på de oanständiga villkor som många av dem som kör stadens färdtjänstbilar arbetar under. Inga kollektivavtal, osäkra arbetsvillkor och dåligt betalt. Allt resultatet av den upphandling som kommunen gjort där vinnaren kunnat ta hem anbudet genom vara det företag som att pressat personalen hårdast.

Den så kallade ”avregleringen” har åter visat sig vara en hård nyreglering där samhället allt mer anpassas efter företagens behov, på de anställdas bekostnad. Och de ansvariga politikerna tvår sina händer:

– Jag tycker inte om det men jag måste gilla läget, så ynkligt försvarar den vänsterpartistiske ordföranden i Färdtjänstnämnden att han anlitat ett företag utan fackliga avtal för kommunens räkning.

– EU tillåter oss inte att ställa krav på fackliga avtal, piper hans socialdemokratiske kollega.

Att arbetsgivare och högerpolitiker ”gillar läget” och ogillar fackliga avtal är inget att förvåna sig över. Inte heller att EU utfärdar direktiv som undergräver de fackliga rättigheterna. Men var det en sådan politik som en majoritet av göteborgarna röstade för i senaste kommunalvalet? Politiker som lydigt följer EU:s antifackliga regler och som ser som sin uppgift att ”gilla läget” istället för att företräda stadens arbetande människor? Knappast, i så fall skulle vi inte behöva några politiker, bara tjänstemän som genomförde redan fattade beslut.

Läs hela debattartikeln i ETC Göteborg (publicerad 120912):

http://goteborg.etc.se/debatt/vi-som-inte-gillar-laget