Folket mot rasism och fascism

Jorge | | Demokrati


/124.jpgVar det, femtontusen, tjugotusen eller fler? I en förkrossande massiv samling slog Sverige tillbaka mot våldsnazister och rasism. Nazistattacken i Kärrtorp blev droppen. I tiotusental har människor samlats landet runt för att sätta ner foten mot rasism, främlingsfientlighet och fascism. Från tiotusental har budskapet ljudit: Det är nog nu! Vi tänker inte stillatigande låta nazistiska vålnader från det förflutna terrorisera människor. Vi tänker inte låta rasistiska våldsverkare hota och misshandla våra vänner, grannar och arbetskamrater. Vi är beredda att ta strid för ett människovärdigt samhälle byggt på humanitet, solidaritet och jämlikhet. Dessa dagar i december 2013 inleddes något stort. Låt det bli stormsignalen för motoffensiven! Nu rullar vi tillbaka rasismen! Nu driver vi undan folkhatarna. Nu återerövrar vi solidariteten!

Vilket svar på förra veckans nazistprovokation. 20 000 människor samlades i Kärrtorp för att protestera mot rasism och främlingsfrihet och ta Kärrtorp tillbaka från nazisterna.  Det mest fantastiska var bredden i uppslutningen. Parollen “Mångfald framför enfald” som stod på många plakat har sällan varit så på sin plats. Barn föräldrar, mormödrar och farfäder, människor från alla världen hörn fyllde snart torget i Kärrtorp och strömmade vidare till idrottsplatsen. “Vi har varit trakasserade hela hösten av de nazistiska gängen, nu får det vara slut”, sa en 84-årig dam från grannskapet och kunde nöjt  läsa plakat som bars av “Fröknar mot rasism”, “Lesbiska poeter mot rasism” eller “Scouter mot rasism” med tillägget “Var Redo!”

Idag fick rödgröna partiledare eller borgerliga statsråd och partisekreterare och riksdagens talman vackert inordna sig i leden. Istället var det aktivisterna, fotfolket från Linje 17 och alla andra som burit upp motståndet när betydligt färre fanns på plats, som intog scenen tillsammans med hiphopstjärnor som  Lilla Namo, Carlito, Amsei Brown,  Adam Tensta,  Dida,  Linda Pira och Labyrint. Eller Jenny Wilson och Hoffmaestro.

“För en vecka sedan var vi fem hundra – nu är vi 16 000!” kunde arrangörerna stolt sammanfatta resultatet av sitt arbete. Kärrtorp har lärt oss att antirasismen kommer underifrån, från vanligt folk.”