Skandalös vapenaffär med Brasilien

Jorge | | Internationalen


▶Varför tiger Vänsterpartiet?
▶JAS-projektet bör skrotas en gång för alla
▶SAAB i Linköping måste ställas om

Så fick då det svenska vapenetablissemanget och den politiska eliten sin sedan länge efterlängtade julklapp i form av en omfattande vapenaffär med Brasilien. Dagarna före julhelgen offentliggjordes det att SAAB tecknat ett preliminärt avtal med den brasilianska staten om försäljning av 36 JAS-39 Gripen-plan till ett värde av 30-40 miljarder kronor. Det hela kanske också bara är början på en än mer omfattande miljardrullning då den brasilianska regeringen ställt i utsikt att det i slutändan kan bli frågan om köp av ända upp till 100 plan. Avtalet ska nu det närmaste året konkretiseras med bland annat statuter om brasilianska motköp.
Affären har som sagt var legat länge i stöpsleven. Redan i början av 2003 gjorde dåvarande statsministern Göran Persson vid ett besök i Brasilien en framstöt i frågan. Lula da Silva, vid tillfället en relativt nybakad brasiliansk president, avslog propån med ett artigt men tydligt nej, utifrån att Brasilien hade betydligt mer angelägna saker att lägga pengarna på. Men nu – under Dilma Rousseffs presidentskap – blev det således grönt ljus.

Idag är också den svenska politiska eliten mäkta förnöjd: ”Det är ett glädjande besked som är bra för svenska jobb och Sveriges ekonomi” (Fredrik Reinfeldt), ”det är en mycket glädjande nyhet och det är bara att gratulera SAAB, Sverige och Brasilien” (Stefan Löfven), ”det är fantastiskt att Sverige producerar ett flygplan som är både bättre och billigare än konkurrentländernas” (Metalls ordförande Anders Ferbe), för att citera tre herrar med central politisk makt.
Överhuvudtaget är det tunnsått med protester. Mp anser att affären är problematisk och kräver insyn i den vidare processen, men partiet säger sig inte vilja verka för att avtalet rivs upp vid ett eventuellt regeringsskifte. Från V och Jonas Sjöstedt har det förvånande nog inte hörts ett endaste ljud. Endast fredsrörelsen, och då främst genom skarpa uttalanden från Svenska Freds och Kristna Freds, har tydligt markerat mot affären.

Och visst borde Brasilien, där en femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och där nedhuggningen av Amazonas på sikt är ett stort globalt hot, satsa pengarna på helt andra saker än stridsflygplan. Det hela ligger dock i linje med att de härskande i Brasilien traktar efter att utveckla landet till en global stormakt, inte för inte är det också tänkt att 24 av de nu beställda planen ska placeras på landets snart färdigställda första hangarfartyg.
Även utifrån svensk horisont är självklart affären – och hela JAS-projektet – ett vansinne. Fram till år 2042 är det tänkt att satsa 90 miljarder av budgetpengar på att utveckla detta plan till ett så kallat ”Super-JAS”, 90 miljarder till destruktiva militära leksaker istället för exempelvis angelägna sociala välfärdsprojekt och klimatomställning.

Vi socialister säger: Skrota en gång för alla JAS-projektet och ställ om verksamheten på SAAB i Linköping till alternativ nyttig produktion.

Veckotidningen Internationalens ledare nr 1 2014