SP:s resultat i kommunvalet

Jorge | | Socialistiska Partiet


SP:aren Jan-Olov Carlsson fick fortsatt förtroende i Umeå och valdes där in genom samarbete med Vänsterpartiet. I Göteborg röstade 701 personer på Socialistiska Partiet. I Hässleholm fick partiet 145 röster, vilket var mindre än vi hoppats. Allt som allt är vi nöjda med våra valkampanjer trots att vi långt ifrån lyckades bryta igenom lokalt. Vi befäster mer eller mindre ställningarna och hela valkampanjen har kantats av en härlig positivism och kämpaglöd.
Nu jobbar vi med att utvärdera vad som var bra och vad vi kan bli bättre på.
Så här skriver avdelningsstyrelsen i Göteborg i en kortare utvärdering av sin valkampanj

Vi tackar de 701 personer som röstade på oss i kommunalvalet 2014!
Tyvärr så kunde vi inte upprätthålla den uppåtgående trend som vi har haft under de senaste valen utan vi förlorade 140 röster jämfört med 2010. Kanske ändå inte så konstigt då även kommunalvalet i Göteborg i mångt och mycket kom och handla om att rösta nyttigt i kampen mellan de två regeringsalternativen. Samtidigt som vi inte har fått en enda krona i partibidrag från varken staten eller privata miljonärer och mer eller mindre har blivit bojkottade av all lokal media. Men vi är ändå väldigt nöjda. Vi har bedrivit en mycket bra valrörelse, faktiskt den bästa på många år, som samtidigt har varit rolig, spännande och kamratfull. Speciellt med tanke på de oberoende kandidater som valde att kandidera på vår lista och de sympatisörer som hjälpte oss med valrörelsearbetet. Men även för att vår vallista var representerad av många ungdomar och nya medlemmar. Nu spottar vi återigen i nävarna – kampen fortsätter som bekant framför allt mellan valen och inte under dom. Väl mött och på återseende!”

I januari kommer SP att arrangera ett “Rött rådslag” i Stockholm där vi vill möta andra delar av vänstern och skissa på en framtida utomparlamentarisk rörelse som kan försvara den välfärd som finns kvar, men inte minst ta steg framåt. Här ser vi Podemos i Spanien, Syriza i Grekland och Enhetslistan i Danmark som viktiga inspirationskällor, men inte minst den inneboende styrka arbetarklassen och vänstern har om vi vågar och bestämmer oss för att agera tillsammans.