Vi viker inte en tum – samling till motståndsforum!

Jorge | | Den nya vänstern


Bygg Rött Forum till ett MOTSTÅNDSFORUM 18-19 mars
rf
Hur kan vi ingjuta hopp och slå tillbaka högern? Hur tar vi kampen med extremhögern? Som ett led i samlingen av vår tids livsnödvändiga aktivism planerar vi ett nytt Rött Forum den 18-19 mars på ABF-huset i Stockholm.

På förra årets forum diskuterade ett par hundra deltagare kampen på arbetsplatserna, mot rasism, sexism och för miljön. Hur bygger vi vidare på den diskussionen i förhållande till våra uppgifter här och nu? Vilka gemensamma ställningstaganden kan vi göra, och, framförallt, hur organiserar vi oss framöver för att kämpa tillsammans?

Flyktingstopp, dumpade kollektivavtal, sociala nedskärningar och ett växande utrymme för högerextremism – i ett slag vändes den fantastiska solidaritetsrörelsen för flyktingar när regeringen med stöd av borgerligheten slog igen dörren. Sällan har det breda engagemanget underifrån för humanitet och gemensamt ansvar fått ett sådant hugg i ryggen. Det löjeväckande talet om att övriga Europa nu ska förmås att ta sitt ansvar har redan vederlagts. Olika regeringar tävlar nu i skärpt lagstiftning ”i avskräckande syfte” medan bomberna i de krigsdrabbade länderna och områdena faller allt tätare.

På vår egen hemmaplan växer högerextremismen, och nazister ger sig med förnyat självförtroende ut på gatorna.

När högerextremism är på frammarsch, välfärden förfaller och arbetsgivarna spänner musklerna för att utmana den fackliga rörelsens möjligheter att försvara och upprätthålla kollektivavtalen, då finns inget utrymme för reträtt. Istället för politiskt missmod och demoralisering måste arbetar- och vänsterrörelsen samla sig till beslutsam motoffensiv.

På Rött Forum deltar representanter för vänsterrörelser som Podemos i Spanien, Jeremy Corbyns kampanj i brittiska Labour och Folkets Demokratiska Parti (HDP) i Turkiet. Inspirerade av dessa exempel tar vi oss an frågan hur vi bygger ett motståndsnätverk där vi alla kan samlas – fackföreningsfolk och vänsteraktivister, antirasister och förortskämpar, feminister och klimataktivister, fredsrörelser och solidaritetsgrupper. Kom med du också, det är dags nu!

Gå med i arrangemanget på Facebook: Motståndsforum