11:00–11:45
Är EU ett hot mot demokratin? Diskussionen om vänstern och EU har rasat under de senaste åren. Kritiken mot Bryssels centralstyrning har gött högerpopulistiska partier och var en viktig orsak till Brexits triumf. När EU:s ledning inte tog hänsyn till det grekiska folkets nej till trojkans åtstramningspolitik stärktes de krafter inom vänstern som menade att det är nödvändigt att bryta med EU i dess nuvarande form. Är en demokratisk utveckling möjlig inom EU:s ramar? Är den möjlig utan en kamp på europeisk nivå?
Medverkande: Johan Ehrenberg, ETC, Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist. Moderator: Kjell Östberg, Tidskriften Tidsignal.
Arrangör: Tidskriften Tidsignal
Facebook: Vänstern och ett demokratiskt Europa
Motstånd och solidaritet i Syrien
11:00–11:45
Syriens befolkning är hårt pressad av terrorbomber och belägringar från Assad-regimen med dess internationella uppbackare, och av Islamiska statens terror. Sjukhus blir sönderbombade, räddningsarbetare lever farligt. Mänskliga rättigheter kränks, bland annat i fängelser. Hur ser befolkningens motstånd, och kamp för att få vardagslivet att fungera, ut? Vilka grupper kan vi, som vill ha ett demokratiskt Syrien, samarbeta med? Vad kan vi i Sverige göra för att stödja Syriens folk? Samtalet hålls på arabiska och svenska.
Medverkande: Abdulnaser Kahlous, syrisk aktivist, Jaber Zain, oppositionens LCC-kommittéer, Katarina Bergehed, Amnesty. Moderator: Monica Fundin Pourshahidi, Socialdemokrater för tro och solidaritet
Arrangör: Föreningen Syrien Sverige
Facebook: Syrien-seminarium på Socialistiskt Forum ندوة
Ställ om! Hur kan vi åstadkomma en nödvändig klimatomställning?
12:15–13:00
Utifrån boken Ställ om! diskuteras hur fackföreningsrörelsen och miljörörelsen kan förenas i en radikal miljöpolitik för att rädda planeten.
Medverkande: Birger Schlaug, fd språkrör för Miljöpartiet, Lars Henriksson, bilarbetare, frilansskribent och fackligt aktiv. Moderator: Eylem Dal, Rött Forum Stockholm.
Arrangör: Bokförläggarna Röda Rummet
Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917
Medverkande: Håkan Blomqvist, docent i historia Södertörns högskola
Arrangörer: Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
En historia av klasskamp eller samförstånd?
16:15–17:00
Är den svenska historien en historia av konflikt eller av samförstånd? Hur kan den dominerande bilden av den svenska moderna politiska historien förstås, vems syften tjänar den och vilka alternativa beskrivningar finns?
Medverkande: Kjell Östberg, professor, Södertörns högskola
Arrangör: ABF Stockholm och LO-distriktet Stockholms län
Unga vs vuxna – en generationskamp?
17:00–17:45
Åldern då de flesta har fast anställning och bostad kryper idag mot 30. Hur formar vi en politik som ger unga samma möjligheter som tidigare generationer haft?
Medverkande: Emmelie Renlund, Byggnads, Nathalie Välikoski, Kommunal, Håkan Blomqvist, docent i historia Södertörns högskola. Moderator: Enzo Nahuel, Byggnads
Arrangör: LO-distriktet i Stockholms Regionala Ungdomskommitté