Socialistiskt forum 2016

Jorge | | Möten


soc-forum-2016Den 26 november kl. 10-18 äger årets Socialistiskt forum rum på ABF i Stockholm. Nedan tipsar vi om några intressanta programpunkter. Resten av programmet och mer info hittar du på hemsidan Socialistiskt forum 2016


Nog med samförstånd – Dags för konflikt!

11.00-11.45

Det är lätt att tappa modet inför högervindarna, nazisthot och Trumpseger. Men om vi som är fackligt aktiva, välfärdsförsvarare, klimataktivister, asylkämpar och feminister samarbetar är vi en jättekraft som kan försätta berg. Det visade vi lördagen 12 november när vi i tusentals förenades på Sergels torg mot högervåg och fascism.

Socialistiskt forum lördag den 26 nov. i ABF-huset, samlas vi till aktivistkonvent under rubriken: ”Nog med samförstånd – Dags för konflikt! Vägen fram för sociala rörelser mot högerutvecklingen”. Podemos i Spanien visade hur människor kan samlas och samverka, liksom rörelsen för Bernie Sanders i USA – en kraft som hade chans att stoppa Trump. Kan vi även här i Sverige förena en rörelse av alla aktivister från olika miljöer och kamper?

Konventet inleds kort av Gunnar Westin, Seko Stockholm, Stina Oscarson, fredsrörelsen, Eylem Dal, Rött Forum. Moderator: Håkan Blomqvist, historiker.

Arrangör: Rött Forum

Facebook: Nog med samförstånd – dags för konflikt!


Vänstern och ett demokratiskt Europa

11:00–11:45

Är EU ett hot mot demokratin? Diskussionen om vänstern och EU har rasat under de senaste åren. Kritiken mot Bryssels centralstyrning har gött högerpopulistiska partier och var en viktig orsak till Brexits triumf. När EU:s ledning inte tog hänsyn till det grekiska folkets nej till trojkans åtstramningspolitik stärktes de krafter inom vänstern som menade att det är nödvändigt att bryta med EU i dess nuvarande form. Är en demokratisk utveckling möjlig inom EU:s ramar? Är den möjlig utan en kamp på europeisk nivå?

Medverkande: Johan Ehrenberg, ETC, Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist. Moderator: Kjell Östberg, Tidskriften Tidsignal.

Arrangör: Tidskriften Tidsignal

Facebook: Vänstern och ett demokratiskt Europa


Motstånd och solidaritet i Syrien

11:0011:45

Syriens befolkning är hårt pressad av terrorbomber och belägringar från Assad-regimen med dess internationella uppbackare, och av Islamiska statens terror. Sjukhus blir sönderbombade, räddningsarbetare lever farligt. Mänskliga rättigheter kränks, bland annat i fängelser. Hur ser befolkningens motstånd, och kamp för att få vardagslivet att fungera, ut? Vilka grupper kan vi, som vill ha ett demokratiskt Syrien, samarbeta med? Vad kan vi i Sverige göra för att stödja Syriens folk? Samtalet hålls på arabiska och svenska.

Medverkande: Abdulnaser Kahlous, syrisk aktivist, Jaber Zain, oppositionens LCC-kommittéer, Katarina Bergehed, Amnesty. Moderator: Monica Fundin Pourshahidi, Socialdemokrater för tro och solidaritet

Arrangör: Föreningen Syrien Sverige

Facebook: Syrien-seminarium på Socialistiskt Forum ندوة


Ställ om! Hur kan vi åstadkomma en nödvändig klimatomställning?

12:15–13:00

Utifrån boken Ställ om! diskuteras hur fackföreningsrörelsen och miljörörelsen kan förenas i en radikal miljöpolitik för att rädda planeten.

Medverkande: Birger Schlaug, fd språkrör för Miljöpartiet, Lars Henriksson, bilarbetare, frilansskribent och fackligt aktiv. Moderator: Eylem Dal, Rött Forum Stockholm.

Arrangör: Bokförläggarna Röda Rummet


Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917

13:0013:45
Det var lördagen den 5 maj 1917 – och sedan en vecka nästan omöjligt att få tag på potatis i arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm. Under hela förmiddagen hade skaror av kvinnor dragit från den ena butiken till den andra för att komma över den åtråvärda rotfrukten – fattigmanskosten för hungrande arbetarfamiljer under det fjärde krigsåret. Vid fyratiden på eftermiddagen gick ryktet: “Hos handlare Fredrik Karlsson på Södermannagatan 33 finns potatis!” Följ med Håkan Blomqvist på en resa till hungerupprorets Sverige då ryska revolutionen och livsmedelskrisen ställde frågan om demokrati på sin spets.

Medverkande: Håkan Blomqvist, docent i historia Södertörns högskola

Arrangörer: Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek


En historia av klasskamp eller samförstånd?

16:1517:00

Är den svenska historien en historia av konflikt eller av samförstånd? Hur kan den dominerande bilden av den svenska moderna politiska historien förstås, vems syften tjänar den och vilka alternativa beskrivningar finns?

Medverkande: Kjell Östberg, professor, Södertörns högskola

Arrangör: ABF Stockholm och LO-distriktet Stockholms län


Unga vs vuxna – en generationskamp?

17:0017:45

Medverkande:  Emmelie Renlund, Nathalie Välikoski, Håkan Blomqvist, Enzo Nahuel

Åldern då de flesta har fast anställning och bostad kryper idag mot 30. Hur formar vi en politik som ger unga samma möjligheter som tidigare generationer haft?

Medverkande: Emmelie Renlund, Byggnads, Nathalie Välikoski, Kommunal, Håkan Blomqvist, docent i historia Södertörns högskola. Moderator: Enzo Nahuel, Byggnads

Arrangör: LO-distriktet i Stockholms Regionala Ungdomskommitté