Föreläsning: Potatisrevolutionen och kvinnoupproret 1917

Jorge | | Göteborg


potatisrevolutionen bokloggaOffentlig föreläsning med historiken, författaren och medarbetaren på veckotidningen Internationalen Håkan Blomqvist som i dagarna har kommit ut med sin nya bok Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 – ett historiskt reportage om hunger och demokrati.

Våren 1917 var arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm skådeplatsen för ett folkligt kvinnouppror som drog med sig tusentals Söderbor. I det numera trendiga och krogtäta “Sofo” utspelade sig hungerkravaller när kvinnor försökte komma över potatis för att lindra nöden i arbetarhemmen. Det var världskrig, avspärrningar, brist och ransonering. Från Ryssland kom budskapet om den stora revolutionen som störtat tsardömet. I Sverige öppnade hungerprotesterna som svepte över landet dörren för allmän och lika rösträtt. Det är om dessa händelser och några av de människor som bidrog till förändringen, som boken handlar om. Som en påminnelse om vad som en gång krävdes för att försätta maktpolitiska berg, kanske som lärdom även för vår egen tid när många åter går hungriga.

Håkan Blomqvist, f 1951, är historiker verksam vid Södertörns högskola och författare till ett flertal böcker om arbetarrörelsens historia.

Föreläsningen är gratis.

bokenTID: 7 mars kl. 18:00 – 20:00
PLATS: Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset, Heurlins Plats 1b, Göteborg
ARRANGÖRER: Tidsskriften Röda Rummet och Tidsskriftsverkstan i Väst

Köp Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 hos bokförlaget Hjalmarson & Högberg

Håll dig uppdaterad om evenemanget på Facebook

Välkomna!