Frige Alp Altınörs!

Jorge | | Turkiet


alp altinörs HDPFör ett år sedan ordnade Rött Forum ett motståndsforum för en enad vänster i Stockholm. Alp Altınörs från det turkiska vänsterpartiet Folkets Demokratiska Parti (HDP), tillsammans med företrädare för spanska Podemos och amerikanska Socialist Alternative deltog på motståndsforumet som internationella gäster. Alp Altınörs är vice ordförande för HDP som 2015 tog sig in i parlamentet med hela 13 procent av rösterna i parlamentsvalet. HDP är en koalition av socialister, kvinnorättskämpar, ungdomsgrupper, fackföreningar, miljöaktivister och olika minoritetsfolk – och har ett stort stöd bland den kurdiska befolkningen. HDP:s framsteg fruktades av Erdoğans regim som länge velat omintetgöra all vänsteropposition i landet.

Ett misslyckat militärkuppförsök mot Erdoğan i juli 2016 användes av regimen för att sedan kunna inleda en repressiv offensiv mot vänstern. Tusentals människor har fängslats och utsatts för omfattande förföljelser. De mänskliga fri- och rättigheterna har åsidosatts på sedvanligt diktatoriskt manér. Erdoğans diktatur iscensatte sin klappjakt mot vänstern och i synnerhet mot HDP. Den 8 september 2016 greps därför Alp Altınörs av polisen. Alp Altınörs anklagades godtyckligt för samröre med kurdiska ”terrorister”. Sedan dess har han och många andra vänsterpolitiker och aktivister suttit i fängelse. Alp Altınörs har sedan dess förvägrats rätten till en lagenlig rättegång. Han sitter i fängelse i staden Tokat där inte ens fått läsa åtalet mot honom! Från Tokat har fallet skickats till staden Bitlis och sedan till Högsta Domstolen i Ankara. I hela åtta månader har man väntat på att hitta en så kallad auktoriserad domstol!

Varken EU-eliten eller Stefan Löfven bryr sig om Erdoğans brott mot de mänskliga rättigheterna. I stället belönar man denne envåldshärskare för att agera polis mot flyktingar som försöker ta sig till en fristad i Europa. ”Turkiet är en del av Europa”, sa Alp Altınörs när han besökte oss i Stockholm 2015. Den svenska regeringen måste sluta med sitt hyckleri och värna de demokratiska fri- och rättigheterna. Vi kräver att Erdoğans repression mot HDP:s företrädare som Selahattin Demirtas, Figen Yüksekdag, Alp Altınörs och gestalter för hela den turkiska vänster såsom Sirri Süreyya Önder upphör omedelbart!

Sluta dalta med despoter som Erdoğan och det nu!

Internationell solidaritet med de förtryckta i Turkiet!

Frige Alp Alp Altınörs och alla politiska fångar!

Socialistiska Partiet
25 mars 2017