Ann Lindes likgiltighet inför repressionen i Chile är oacceptabel!

Socialistisk Politik | | Internationellt


Den 18 oktober 2019 skapade Chiles ungdom historia då de startade en lavinartad proteströrelse mot 47 års nyliberal politik. En massiv protest mot polisens våldsamma och dödliga repression, mot en poliskår som med skarp ammunition riktat sig mot att skada demonstranters ögon, som torterat, mördat och fängslat hundratals ungdomar. Även internationella människorättsorganisationer tog avstånd från dessa brott mot de mänskliga rättigheterna och krävde en omedelbar reform av polisinstitutionen. Den folkliga protesten ledde till att miljontals människor gjorde gemensam sak och regeringen gick med på att genomföra en folkomröstning för att avgöra huruvida diktaturens grundlag skulle bestå eller skrotas. Den 25 oktober 2020 röstade 80 procent för ta fram en ny grundlag.

Trots detta fortsätter de väpnade styrkorna att systematiskt begå brott mot mänskliga- och i synnerhet mot barnrättigheterna. Hundratals ungdomar och minderåriga hålls inspärrade och hotas nu med fängelsestraff som i Sverige är att likställa med livstidsfängelse! Sveriges utrikesminister Ann Linde får säga vad hon vill när hon talar om rättsstatens principer. Abstrakta ”förväntningar” på att Chiles regeringar ska respektera de mänskliga rättigheterna är antingen dumdristigt självbedrägeri eller ren likgiltighet. De godtyckliga frihetsberövanden av minderåriga i Chile talar ett annat språk. För ett par dagar sedan dog en ung kvinnlig politisk fånge och för några timmar sedan i staden Talcahuano sköt polisen mot små barn när de gick in i ett barnhem!

Ann Linde, du får sluta med sitt hycklande prat, det hjälper inte de fängslade ungdomar och minderåriga som sitter i Chiles fängelsehålor. Din hållning liknar sättet på vilket politikerna behandlar vårdpersonalen under pandemin – vad ska vårdpersonalen med applåderna till om det inte finns trygga och säkra arbetsförhållanden? Vad hjälper det till att hylla Chiles ungdomar för deras kamp mot diktaturens kvarlevor om man tillåter fascistoida polisstyrkor spränga demonstranters ögon och fängsla dem för sin kamp i strävan efter en sann demokrati?

Det räcker nu! Ann Linde, om du ska en gnutta värdighet i kroppen måste du nu öppet kräva av Chiles president Sebastian Piñera att omedelbart ställa polischefen Mario Rozas till svars och att alla politiska fångar från den folkliga revolten friges omedelbart!