Lördag 19 november i ABF-huset i Stockholm
Hösten är här och det betyder att Socialistiskt Forum snart firar 10 års-jubileum! För tionde året i rad fylls ABF-huset med människor, idéer, kamp och rörelse. Det blir radikalt, visionärt, utopiskt, lokalt, globalt, pragmatiskt och kompromisslöst i en enda härlig röra.
Under en hel dag får du möjlighet att följa en mängd olika seminarier, debatter, föreläsningar, workshops och kulturarrangemang som alla berör vänstern och arbetarrörelsens framtid och samtid.
Välkommen till Sveriges största forum för vänsterdebatt!
Årets program är klart och innehåller över 100 programpunkter! Radikalt, visionärt, spretigt och utmanande, precis så som Socialistiskt Forum ska vara.
Socialistiskt Forum arrangeras av ABF Stockholm och LO-distriktet i Stockholms län. Program beställer du på kultur@abfstockholm.se. Du kommer också att kunna ladda ned programmet här, på www.abfstockholm.se/socialistisktforum
Socialistiska Partiet rekommenderar extra varmt följande programpunkter:
12.45-13.45 Katasalen
Är vi alla en enda medelklass?
– eller är Sverige fortfarande ett klassamhälle, och vad gör vi i så fall åt det?
Ett samtal om klass; den kanske avgörande frågan för alla som betecknar sig som socialister eller vänster. Målsättningen med detta panelsamtal är att utifrån deltagarnas tre olika infallsvinklar (egen klassbakgrund, forskning samt facklig arbetsplatskamp) belysa hur den svenska arbetarklassen egentligen ser ut idag. Och framför allt via en öppen diskussion med publiken sedan ställa frågan om hur vi kan gå vidare för att i sista änden avskaffa klassamhället. Medverkande: Åsa Linderborg, kulturredaktör Aftonbladet och författare, Göran Ahrne, sociologiprofessor och författare och Erik Helgeson, aktiv i Hamnarbetareförbundets avdelning 4 i Göteborg.
Arr: Tidskriften Röda rummet
10.00-11.00 (ny tid) Erlanderrummet
Utöja: högerterrorn mot arbetarrörelsen i historisk belysning
Massakern på norska Utöya den 22 juli handlade inte om terror i allmänhet utan hade det uttalade syftet att utrota en framväxande generation av socialister. De var det värsta massmordet mot nordisk arbetarrörelse sedan finska inbördeskriget 1918. Högerterror har drabbat den internationella arbetarrörelsen sedan dess uppkomst. Föreläsning med Håkan Blomqvist, historiker vid Södertörns Högskola.
Arr: Veckotidningen Internationalen
11.15-12.30 Per-Albinrummet
Klimatkrisen – en skuldfälla med möjliga lösningar
När man talar om skuldkris så tänker vi vanligtvis på finanssektorn och de tillväxtbubblor som blåsts upp av ökande skuldsättning och spekulation. Men det vi kallar välstånd vilar också på en annan skuld, en skuld där vi tullat på jorden naturresurser. Det börjar bli dags att betala tillbaka, tycks budskapet vara från ekosystem som står på randen till kollaps. Hur stor är Klimatskulden egentligen? Och hur ska den finansieras? Hur påverkar klimatförändringarna livet för bönder och ursprungsfolk i Guatemala och hur menar folkrörelserna i Guatemala att klimatfrågan ska tacklas?
Medverkande: Rikard Warlenius, Klimataktion, Jens Holm, Vänsterpartiet och Carmen Blanco Valer, lärare på Färnebo folkhögskola och styrelseledamot i Latinamerikagrupperna och Klimataktion
Arr: Klimax och Klimataktion
11.15-12.30 Landsort
Strejkbryteri – i går och idag
För 100 år sedan var strejkbryteriet en vanlig men hatad företeelse – innan arbetarrörelsen etablerat sig som maktfaktor. Därefter försvann företeelsen ur arbetsgivarnas verktygslåda. Vilka förhållningssätt fanns inom arbetarrörelsen då, och vad kan vi lära av erfarenheterna? Hur kan man förstå dagens situation med lönedumpning inom ramen för EU:s fria rörlighet och den borgerliga arbetsmarknadspolitiken? Är strejkbrytaren tillbaka på arenan? Om detta samtalar Martin Viredius, tredje vice ordförande i Transport, och Håkan Blomqvist, historiker vid Södertörns Högskola.
Arr: Svenska Transportarbetareförbundet
15.30-16.30 Brännkyrka
Med Stalin som gud
Vad får den sjuttonårige Magnus att vända vännerna i Kommunistisk Ungdom ryggen och söka sig till ett sektliknande parti, som upphöjt Stalin till gud och ser Albanien som sitt himmelrike? Vad är det som lockar med en ideologi som inte väjer för att bruka väpnat våld för att införa enpartistyre i Sverige? Samtal mellan Magnus Utvik, författaren till boken Med Stalin som gud, och Håkan Blomqvist, historiker Södertörns Högskola.
Arr: Norstedts förlag och ABF Stockholm
Upptäck mer från Socialistisk Politik
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.