Pigavdrag lönar sig inte

Jorge | | Bloggat


Idag roade jag mig med att titta in på Hemfrids hemsida. Där kunde jag få en uppfattning om hur mycket det skulle kosta mig att anlita en “hushållsnära tjänst”. Jag tänkte att jag skulle kunna klara mig med städhjälp två gånger per månad. Två timmar per tillfälle.
Det visade sig att med min lägenhetsyta skulle en sådan tjänst kosta runt 1 560 kr inkl moms. Per månad. Med det femtioprocentiga avdraget skulle jag slippa undan med 780 kr. Till det kommer en inställelseavgift på 270 kr. Alltså summa 1 050 kr/mån.
Ett snabbt överslag visade att jag skulle få jobba drygt nio timmar per månad för att få ihop den summan (efter skatt). Nio timmars arbete för att betala två städtillfällen i månaden. Jag skulle alltså kunna ta ut fyra timmars ledighet per månad (och använda den tiden för att städa själv) och ändå spara in mer än hälften av städkostnaden i vinst!
Nu förstår jag bättre varför det är så få människor i vanliga inkomstlägen som använder dessa pigavdrag. Enligt SCB:s redovisning var det bara några tusendelar av de som tjänade 200 000 kr per år eller mindre som använde sig av avdraget. Närmare bestämt 6 promille.
Av de som tjänar 500 000 kronor eller mer per år utnyttjade däremot drygt 7 procent skattereduktionen. Det är föreståeligt. I de inkomstlägena har man passerat en brytpunkt där det blir direkt fördelaktigt att använda sig av pigavdraget.