”Fasta jobb vill vi ha”: Jobbupproret uppvaktade Sveriges Kommuner och Landsting

Jorge | | Bloggat


– Vi är redo för strid i avtalsrörelsen!
Uppmaningen kom från Jobbupproret som i måndags uppvaktade Sveriges Kommuner och Landsting med bland annat krav på att fast anställning ska vara norm och allmän visstidsanställning slopas.

Efter att ha genomfört ett måndagsmöte i 20 minusgrader, och i rykande snöstorm en uppvaktning av Almega bemanningsföretagen var det nu 8 mars och vårsolen hade anlänt till Stockholm.
En timma innan 8-marskommitténs demonstrationssamling vid Slussen samlades ett hundratal vid Mariatorget nära Slussen för att tillsammans gå till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) lokaler i närheten av Slussen.
Det var aktiva och andra som stödjer Jobbuppropet som på Mariatorget genomförde ett kort opinionsmöte innan man tillsammans under tätbanderollen ”Rätt till heltid – fasta jobb” gick till SKL. Ett krav som bottnar i det faktum att nästan hälften av LO:s kvinnor arbetar deltid och att var tredje anställd i omsorgen idag går på tidsbestämda anställningskontrakt, så kallade visstidsanställningar
Samma SKL, med dess moderata ordförande Anders Knape i spetsen, hade under dagen firat den internationella kvinnodagen 100 år på konferenslokalen Rival vid Mariatorget.

Läpparnas bekännelse
– Alla politiker ger idag läpparnas bekännelse till jämställdheten, men efter 8 mars kommer 9 mars och därefter kommer avtalsrörelsen. Vi kräver ett slut på hyckleriet och att våra krav tillgodoses, vår motpart utgörs trots allt av samma politiker, sa Sanna Tefke, en av initiativtagarna till Jobbuppropets 8-marsdemonstration och ungdomsansvarig i Kommunal sektion 26.
Väl fram vid SKL:s lokaler fick en liten delegation bestående av Sanna Tefke och en av de aktiva i jobbuppropet, Martin Lööf, träffa SKL:s förhandlingschef Staffan Löwenborg.
Kraven som framfördes till Löwenborg var: fast anställning ska vara norm och allmän visstidsanställning slopas, rätt till heltid måste snarast genomföras i alla kommuner och landsting, ingen prutmån på LO:s och Kommunals lönekrav.
Därefter fortsatte demonstrationen den korta vägen till Slussen för att ansluta sig 8-marskommitténs demonstration.

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us