American Folk Music: Joe Hill

Jorge | | Bloggat


Joe Hills visa “Luffaren” – här i Fred Åkerströms version från 60-talet – är fortfarande lika aktuell som när den tillkom i början av förra seklet.

Joe Hill – mannen som aldrig dog

Joe Hill var svensk och hette från början Joel Emmanuel Hägglund. Han föddes 1879 i Gävle. På grund av fattigdom utvandrade han till Amerika där han anslöt sig till fackföreningsrörelsen Industrial Workers of the World.

Så här beskrivs han i Wikipedia: “Joe Hill räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare, och han nämns som inspirationskälla för musiker som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon och Joan Baez.”

År 1915 blev han arkebuserad för mord. Av allt att döma oskyldigt dömd.

I min hand har jag “Joe Hills sånger” som utkom i Sverige 1969 och som jag köpte för 9,50 kr (Prisma/FIBs lyrikklubb, går säkert att hitta på bibliotek eller antikvariat). Där har vi dem alla; Casey Jones – strejkbrytaren, Prästen och slaven, Om jag någonsin ska strida, Rebellflickan och många fler. Med texter, noter och ackord. Där finns också Joe Hills testamente:

My will is easy to decide,

For there is nothing to divide.

My kin don´t need to fuss and moan –

“Moss does not cling to rolling stone”.

My body? – Oh! – If I could choose,

I would to asches it reduce.

And let the merry breezes blow

My dust to where some flowers grow.

Perhaps some fading flower then

Would come to life and bloom again.

This is my last and final will,

Good luck to all of you

Hans aska fördelades i små påsar och skickades till IWW:s lokalkontor i USA, Sydamerika, Europa, Asien, Nya Zeeland och Afrika, där askan på arbetarnas internationella kampdag, den första maj spreds för vinden.

År 1925 skrev den amerikanska diktaren Alfred Hayes den kanske mest berömda texten om Joe Hill. Dikten “I Dreamed I Saw Joe Hill Last Night” fick musik av Earl Robinson 1936. En version med Pete Seeger här. Ett roligt klipp med historien om Joe Hill finns här. Den gamla melodin om John Henry med ny text av Phil Ochs och framförd av Billy Bragg.

Intressant Bloggar om politik, samhälle, musik, joe hill