Stoppa den israeliska mordmaskinen!

23 juli 1014 gaza palestina sthlmEn värld fasar. Den israeliska mordmaskinen slaktar hänsynslöst; civila, barn, kvinnor, åldringar. För vilken gång i ordningen? Bara mot Gaza? 2000-talets alla ”operationer” med fantasifulla namn som ”Regnbåge”, ”Sommarregn”, ”Höstmoln”, ”Het Vinter” och ”Gjutet bly”, har krävt tusentals döda och sårade palestinier. De fördrivna och hemlösa och den katastrofala förstörelsen av det palestinska samhället oräknat. Och nu ”Försvarseggen” som redan överträffat 2008 års massakrer och ödeläggelse.

”Legitimt självförsvar” mot Hamas raketbeskjutning och ”terrortunnlar”, lyder den israeliska krigspropagandan. Ja, ansvaret för de tusentals offren vilar inte alls, heter det, hos de israeliska förövarna utan hos Hamas. Men bombangrepp mot civila palestinska bostadsområden, brödköer, lekplatser och flyktingförläggningar, mot FN-skolor och sjukhus är inte Hamas’ verk. De utförs med hela den maktfullkomlighet som den israeliska stats- och militärledningen besitter. Säkra på att inget krigsbrott är för stort, inga lögner för grova, för att inte till sist ursäktas och bortförklaras av USA och Israels västallierade. Gaza måste ”demilitariseras”, lyder det israeliska kravet, ingen stat kan acceptera att dess befolkning ideligen beskjuts.

Men i så fall måste det första kravet vara att Israel demilitariseras. Det är ju det palestinska folket som oavbrutet beskjuts, bombarderas och invaderas och tvingas till ”legitimt självförsvar”. Gaza är, enligt FN och världssamfundet, olagligen ockuperat genom den israeliska blockaden. De israeliska ockupations- och blockadstyrkorna som enligt internationell lag har skyldighet att skydda den ockuperade civilbefolkningen, tar sig alla friheter. Massakern på Ship to Gazas besättning 2010, repressalierna mot palestinska områden efter mordet på de tre israeliska ungdomarna, hussprängningar, utsvältningar och ”avrättningar” från luften – vilket folk kan utan motstånd, utan försök att slå tillbaka, uthärda sådant förtryck?

Idag reser sig människor världen över mot den israeliska skurkregimen och dess folkmordsterror. Israeliska varor bojkottas, diplomatiska förbindelser bryts, massdemonstrationer genomförs. Det är hög tid att även Sverige gör front mot mördarstyret i Jerusalem. Här finns en mängd nödvändiga krav på åtgärder från den humanistiska opinionen:

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen kräver att den svenska regeringen omedelbart stoppar den mycket omfattande vapenimporten från Israel.
De diplomatiska förbindelserna med Israel måste härtill frysas, israeliska varor bojkottas och sättas i facklig blockad, EU suspendera Israels förmånliga handelsavtal, övriga mellanstatliga samarbeten avbrytas. Den israeliska terrorregimen måste behandlas som internationell paria och den ansvariga stats- och militärledningen ställas inför krigsförbrytardomstolen i Haag.

Försöken från en skenhelig liberal mediamakt att bortförklara den israeliska terrorn kan bara mötas med förakt. Inför de öppna massmorden kan den liberala arrogansen inte annat än beklaga, men lägger skulden på offren. Sedan Israel 2005 omvandlade Gaza till världens största utomhusfängelse har nära tusen palestinska barn dödats i israeliska luftangrepp och beskjutning. Härtill kommer tusentals dödade och sårade civila. Deras blod fläckar även politiskt ansvariga och ledarredaktioner här hemma. Glöm inte det hyckleriet, när borgerlighetens mediakampanjer fjantar om ”vänstervåld” i sångtexter och sommarprogram.

Eldupphör eller inte, kompromisspunkterna är sedan länge passerade. Dagens militaristiska israeliska högerprojekt har nått vägs ände. Härifrån finns bara en malström av förvärrad fanatism och terror. För att bryta dödscirkeln krävs en växande global rörelse som samlar fredsaktivister över alla gränser. En demokratisk, humanistisk och solidarisk rörelse som skyr nationalism och folkhat, islamofobi och antisemitism i gemensam kamp mot förtrycket. Här utgör den lilla förföljda israeliska fredsrörelsen, militärvägrarna och de oppositionella judiska rösterna viktiga allierade. Inte av taktiskt skäl. Att den israeliska mördarregeringen gynnas av varje uttryck för antisemitism är uppenbart. Men frågan är principiell. Majoriteten av värdens judar lever inte i Israel och den israeliska statsledningen kan inte tala i judenhetens namn. Runt om i världen samlas judar, palestinier och andra i folkprotester mot terrorkrigföringen. ”Inte i mitt namn!”, lyder parollen från barn och barnbarn av Förintelsen.

Tillsammans med det palestinska motståndet och en växande världsopinion utgör det en strimma av hopp i röken från askan i Gaza.