Manifest från ryska koalitionen ”Socialister mot kriget”

3 mars 2022
Den nuvarande regeringens makt vilade på löftet om fred och stabilitet, men ledde i slutändan landet till krig och ekonomisk katastrof.
Precis som vilket annat krig som helst genom historien delar detta krig folket i två läger: för och emot. Kremls propaganda försöker övertyga oss om att hela nationen sluter upp bakom makthavarna och att det bara är ynkliga överlöpare, pro-västerländska liberaler och den yttre fiendens legosoldater som kämpar för fred. Det är en fullständigt grundlös lögn.
Den här gången visade sig de gamla Kremlrävarna vara i minoritet. Flertalet ryssar vill inte ha något brödrakrig. Till och med anhängarna av den ryska regeringen är emot det. Men de sluter ögonen så hårt de kan för att slippa se hur den världsbild som målats upp av propagandisterna rasar samman. De lever fortfarande på tanken på att det som sker inte är ett krig, och än mindre ett angreppskrig, utan en ”specialinsats” för att ”befria” det ukrainska folket.
De fruktansvärda bilderna på tunga bombangrepp och beskjutningar av städer lär snart krossa dessa myter. Och då kommer till och med Putins mest lojala väljare att säga: vi gav inte vårt samtyckte till detta orättvisa krig!
Men redan nu äcklas och förfäras tiotals miljoner människor över hela landet över vad Putinadministrationen håller på med. Till skillnad från vad propagandisterna hävdar, är merparten av dem inte alls några liberaler. Bland dem finns många vänstersinnade och människor med socialistisk eller kommunistisk åskådning. Och dessa människor, majoriteten av vårt folk, är naturligtvis äkta patrioter och fosterlandsälskare.
Vi får höra att motståndarna till det här kriget är hycklare. Att de inte är emot kriget, utan bara vill stödja väst. Det är en lögn. Vi har aldrig varit anhängare av USA och dess imperialistiska politik. Vi teg inte när ukrainska trupper besköt Donetsk och Lugansk. Och vi tänker inte tiga nu när Charkov, Kiev och Odessa bombas på order av Putin och hans hov.
Det finns många anledningar att vara emot krig. För oss som förespråkar social rättvisa, jämlikhet och frihet väger flera av dessa anledningar särskilt tungt.
• Det är ett orättvist rovkrig. Det varken finns eller har funnits ett hot mot den ryska staten, som krävt att man skickar in våra soldater för att döda och för att dö. De ”befriar” ingen nu. De hjälper inte någon folklig rörelse. Det är inger mer än en reguljär armé som slår sönder fredliga ukrainska städer på order av en handfull miljardärer som drömmer om att behålla sin makt över Ryssland för all evig tid.
• Det här kriget leder till oöverskådliga katastrofer för våra folk. Både ukrainare och ryssar kommer att betala dyrt för det med sitt blod. I slutändan kommer även fattigdom, inflation och arbetslöshet att drabba oss alla. Det är inte de rika oligarkerna som får notan, utan de fattiga lärarna, arbetarna, pensionärerna och de arbetslösa. Många av oss kommer inte kunna ge våra barn mat på bordet.
• Det här kriget kommer att ödelägga Ukraina och göra Ryssland till ett enda stort fängelse. Oppositionsmedia har redan stängts ner. Människor kastas i häkte för att ha delat ut flygblad, deltagit i harmlösa strejker, till och med för inlägg i sociala medier. Snart kommer ryssarna bara kunna välja mellan fängelset eller mönstringsbyrån. Kriget för med sig en diktatur av ett slag vi tidigare aldrig skådat.
• Detta krig ökar hela hotbilden mot vårt land. Till och med de ukrainare som för bara en vecka sedan sympatiserade med Ryssland tar nu värvning för att strida mot vår armé. Med sin aggression upphävde Putin alla de ukrainska nationalisternas brott och alla USA- och Nato-krigshökarnas intriger. Putin gav dem så goda argument att det snart kommer att krylla av nya missiler och militärbaser kring våra gränser.
• Slutligen: Kampen för fred är varje ryss patriotiska plikt. Inte bara för att vi håller minnet av det mest fruktansvärda kriget i historien vid liv. Utan för att det här kriget hotar Rysslands integritet och själva existens. Putin försöker göra sitt personliga öde till vårt lands. Om han lyckas med detta kommer hans oundvikliga undergång att bli hela nationens undergång. Och då kan vi i sanning vänta oss samma öde som drabbade efterkrigstidens Tyskland: ockupation, uppdelning och den kollektiva skuldens kult.
Det finns bara ett sätt att förhindra dessa katastrofer. Vi – Rysslands män och kvinnor – måste själva stoppa kriget. Det här landet tillhör oss, inte en handfull galna gubbar med palats och lyxyachter. Det är dags att ta tillbaka det. Våra fiender är inte i Kiev och Odessa, utan i Moskva. Och det är dags att jaga ut dem därifrån. Kriget är inte Ryssland. Kriget är Putin och hans regim. Därför är vi, ryska socialister och kommunister, mot detta krig. Vi vill stoppa det för att rädda Ryssland.
Nej till intervention!
Nej till diktatur!
Nej till fattigdomen!
– Koalitionen ”Socialister mot kriget”

Lämna ett svar