Leve den kurdiska frihetskampen!

Tal av socialisten Robert Armblad (V/SP) i Växjö 220717:

”Hej allihopa! Mitt namn är Robert Armblad och jag är här som representant för Vänsterpartiets nationella partistyrelse.

Idag är vi här för att uppmärksamma de negativa konsekvenserna av Sveriges anslutning till NATO och en av dessa handlar om att den socialdemokratiska regeringen låter diktatorn Erdogan styra delar av svensk politik genom en kravlista. Regeringen har exempelvis nu börjat utformat nya lagar utefter Erdogans önskemål för att underlätta diktatorns förföljelse av politiska motståndare och minoriteter.

Det innebär även annat att om Erdogans motståndare flyr till Sverige för att undkomma politisk förföljelse eller etnisk utrensning så har den svenska regeringen lovat att skicka tillbaka en del av dessa. Detta är inget mindre än en skandal. I många årtionden har Sverige gjort allt för att behålla sitt självbestämmande, att kunna höja rösten mot orättvisor utan att ta hänsyn till vad varken Ryssland, USA eller diktatorer tycker, men nu har regeringen sålt det för ett medlemskap i kärnvapenalliansen NATO. Vi i Vänsterpartiet står däremot upp för ett alliansfritt Sverige där vi själva styr vår politik, vårt land och vårt försvar. Vi står också upp för det kurdiska folket som får betala det högsta priset för regeringen avtal med diktatorn Erdogan. Ingen här ska tveka på Vänsterpartiets solidaritet med kurdernas rätt att leva i fred och frihet.

I Turkiet så motarbetas det kurdiska folket på alla nivåer, både kulturellt och politiskt. Det är inte bara olagligt för kurderna att skapa organisationer och partier som kämpar för kurders rättigheter utan det är även olagligt på många ställen att offentligt prata kurdiska, sjunga kurdiska sånger och dansa kurdiska danser. Det är kort och gott mer eller mindre förbjudet att vara och leva fullt ut som kurd i Turkiet.

En av de organisationer som förföljs i Turkiet är vänsterpartiets systerparti HDP. HDP är i mångt och mycket motsatsen till diktatorn Erdogan. I ett konservativt Turkiet där 8 marsfiranden möts av vattenkanoner, där Pridetåg förbjuds och där fackföreningar förföljs så står HDP upp för arbetare, kvinnor, hbtq-personer och kurders rättigheter. HDP vill helt enkelt stärka demokratin och utöka jämlikheten och jämställdheten, och detta uppfattar Erdogan som ett hot.

Många av HDPs företrädare är kurder och partiet har sina starkaste fästen i kurddominerade områden i Turkiet. HDP har vunnit många lokala borgmästarval i och har till och med tagit sig in i Turkiets nationella parlament trots att reglerna är riggade för att förhindra att partier som HDP tar sig in.

Men hur har den turkiska staten reagerat när HDP har vunnit lokala val? De har då avsatt vartenda HDP-politiker från sina nyvalda ämbeten, ofta kombinerat med ett fängelsestraff, och ersatt dessa med politiker som är trogna Erdogan. Hela HDPs riksdagsgrupp och HDPs båda partiledare har fängslats. Det är verkligheten för de som står upp för kurders rättigheter i Turkiet så vem blir förvånad om de tvingas fly till länder som Sverige för att undvika livslånga fängelsestraff och tortyr?

När demokratikämparna i HDP och närliggande organisationer sedan kommer till Sverige så blir de uppsökta av SÄPO. Är det för att SÄPO vill ha information om det politiska förtrycket i Turkiet, nej det är för att SÄPO klassar kurdiska politiska flyktingar som ett säkerhetshot. Varför kurderna som kämpar för demokrati i sina hemländer stämplas som ett säkerhetshot får de aldrig veta, SÄPO säger att det är hemlighetsstämplat men högst troligtvis handlar det om terrorist-anklagelser från den ökända turkiska säkerhetstjänsten MIT. Inte ens när de kurdiska politiska flyktingar utvisas till förföljelse och tortyr så får de reda på varför. En skandal som nu kommer bli värre med den svenska regeringens avtal med Turkiet.

Den svenska socialdemokratiska regeringen har bland annat lovat att lyssna mer på turkiska krav på utvisningar från Sverige och lita mer på de påstådda bevis som den turkiska säkerhetstjänsten presenterar, även om det är känt att den turkiska säkerhetstjänsten förföljer politiska motståndare och minoriteter världen över.

Den svenska regeringen har gått med på att alla organisationer som inspirerats av Kurdistans Arbetarparti PKK ska stämplas som terrorister, men vad betyder det? Det betyder att i princip alla större kurdiska vänsterorganisationer förbjuds då dessa delar grundideologi med PKK. Det betyder bland annat att PYD som krossade IS i Syrien ska ses som terrorister och det betyder att HDP som står upp för demokratin i Turkiet ska ses som terrorister. Men vad är det för ideologi som dessa organisationer tror på som Turkiet vill terrorstämpla? Det kallas demokratisk konfederalism.

Demokratisk konfederalism är en ideologi som är utformad utifrån lokal tradition för att skapa demokrati, jämlikhet och jämställdhet. Tanken är att försöka skapa självförsörjande, behovsbaserade samhällen som bygger på direktdemokrati och gemensamt ägande, ett sorts kommunalt självstyre för att förklara det i svenska termer. Alla politiska ämbeten ska delas lika mellan män, kvinnor och alla minoriteter. Alla politiska beslut ska vara grundade i såväl social som ekologisk hållbarhet. Helt enkelt samhällen som stärker vanligt folk, kvinnor, minoriteter och klimatet.

Utifrån dessa tankar så har ett multikulturellt och demokratiskt samhälle börjat byggas i norra Syrien i ett område som kallas Rojava. Rojava och den demokratiska konfederalismen är ett samhällsbygge som inspirerar i en världsdel som i övrigt präglas av diktaturer och etniskt förtryck. Men det hotas från flera håll, framförallt av Turkiet som flera gånger har tagit militära styrkor över gränsen till Syrien för att mörda och förstöra vad Turkiet anser vara terrorfästen.
Erdogan har under förhandlingarna med Sverige meddelat att Turkiet ska invadera Rojava ännu en gång och har fått Sverige att gå med på att sälja vapen till kriget om så önskas. Den svenska regeringen har alltså gått med på att sälja vapen till Turkiet som de vet kommer att användas till etnisk utrensning av kurder i en olaglig invasion av Syrien. Det är inget mindre än en skandal och den svenska regeringen borde skämmas.

Och detta reser en större fråga, om kurderna kan offras av regeringen idag, vilka offras då imorgon när nästa despot kommer med sina krav? Vi i Vänsterpartiet lovar att varje dag stå upp för varje folks rätt att leva i fred och frihet, det kallas solidaritet. Och just nu ligger vår solidaritet med det kurdiska folket.

Vi i Vänsterpartiet lovar att ta kampen och driva vidare våra krav om en folkomröstning om NATO nu när alla har förstått vad det är för sorts länder vi allierar oss med och vi kommer fortsätta kräva att avtalet med Turkiet rivs upp. För kurdernas frihet, för Sveriges frihet.

Och till alla kurder vill jag säga: Leve den kurdiska frihetskampen!
Biji Kurdistan! Biji Rojava! Biji Serok Apo!

Tack för mig”