Nyårslöftet 2023: Politiskt mod och kraftsamling

Nyårslöftet 2023

Politiskt mod och kraftsamling

Den enklaste vägen är pessimism. Efter ett år som likt så många andra hälsades med förhoppningar men grusades av krig, kriser, sjukdom och nederlag tycks 2023 inte bjuda någon ljusning. Putinregimens mordiska angreppskrig mot Ukraina rasar vidare. Världsekonomin knakar i fogarna. Energisystem havererar. Klimatkris, pandemi, nyfattigdom och arbetslöshet… det är bara att fortsätta räkna upp 2023 års väntade hemsökelser – göra uppgivenhet till normaltillstånd och reducera sig till del av problemet.

Eller repa mod, samla krafterna och förbereda motangreppet. Egentligen borde ju mänsklighetens framtid bada i ljus. Ljuset från solen vars energi räcker tusentals gånger om för våra energibehov. Ljuset från folkmiljarders skaparkraft om vi söker möta mänsklighetens behov istället för några storkapitals vinstjakt. Ljuset från all den kunskap, vetenskap och förmåga som redan existerar för att genomföra omställningen från fossilkapitalism till en hållbar framtidsutveckling.

Miljontals människor planeten runt upplever in på skinnet hur den kapitalistiska ordningen förvandlats till en tvångströja som överlevt sig självt. Att hantera dess krympande livsmöjligheter ställer oss inför två alternativ: Antingen, som nationalistiska högerkrafter, att genom hårdnande konflikter söka försvara ett krympande livsrum för ett ”vi” mot ”dem”. Eller, i socialistisk riktning ta vara på människans förmåga att finna gränslösa vägar för oss alla framåt.

För socialistiska antikapitalister är pessimistisk uppgivenhet otänkbar. Vi hämtar andan och förbereder nästa dag. Planerar motåtgärderna, samlar krafterna och går rakt emot högerblåst och kapitalism. Istället för undfallenhet, kamp! Istället för anpassning, mod! Istället för harmlöshet, utmaning! Istället för undanflykt, konfrontation! Och vi gör det med Rosa Luxemburgs uppmaning när tiden i Europa var som mörkast under första världskrigets slagfält med svält, död och förintelse: Socialism eller barbari!

Vårt nyårslöfte inför 2023 heter mer, tydligare och skarpare socialism, inte mindre. Skärpt antimilitarism och NATO-motstånd, inte kryperi för vare sig Erdogan, Putin eller kärnvapengeneraler. Klasskamp för välfärd och rimliga levnadsvillkor, inte samförstånd om raserad välfärd och växande klyftor. Antirasism rakt på sak, skydd och amnesti för flyktingar… Inga reträtter!

En mobiliserad socialistisk vänster som vågar ta tjuren i hornen och drabba samman med högerextremism, borgerlighet och kapitalism kan väcka respekt och tända hopp genom det kommande årets mörka moln.

Det är med det hoppet vi lyser upp 2023.

Verkställande utskottet för Socialistisk Politik 221231