SP: Volvodirektörerna har förverkat rätten att driva verksamheten

Ingen borde bli förvånad över att AB Volvo nu meddelat att de vill göra sig av med 500 anställda i Umeå. Att kasta ut människor i arbetslöshet, inte för att försäljningen går ner eller ens för att produktionen är olönsam, utan för att företaget kan göra ännu större vinster genom att lägga produktionen på annat håll, är bara alltför vanligt i en ekonomi där inga andra intressen än aktieägarnas räknas.

Städer, regioner och hela samhället drabbas när storföretag som Volvo beslutar om sin framtid, det är samhällsfrågor som angår många fler än aktieägarna och att en handfull direktörer får lov att fatta sådana beslut är djupt odemokratiskt. Det ställer den idag nästan bortglömda frågan om makten över produktionen på dagordningen.

Att lägga ner stora delar av produktionen i Umeå är också en förstörelse av mänskliga och materiella resurser av stora mått. Behoven i Sverige och världen är oändliga och det är bara människor i arbete som kan mätta dem. Om Volvodirektörerna inte klarar av att organisera produktionen har de förverkat rätten att driva verksamheten. Då kan samhället ta över och tillsammans med de anställda och deras organisationer kartlägga vilken produktion som behövs och är lämplig. Förslag saknas inte, Sverige och världen står med klimatfrågan inför sin största utmaning någonsin och tillsammans med andra grupper av anställda vars jobb hotas skulle det till exempel kunna vara möjligt att producera utrustning för fossilfri energi. Det kräver dock statligt ingripande och en mobilisering av hela fackföreningsrörelsen för att ställa om produktionen.

För att hålla samman kollektivet av arbetande under omställningstiden är förkortad arbetstid oändligt mycket bättre än att kasta ut individer i arbetslöshet.

– Inga uppsägningar på Volvo i Umeå
– Förbjud uppsägningar på företag som går med vinst
– Alla kvar i produktionen – förkorta arbetstiden
– Om Volvo inte vill ha sina anläggningar och personal – statligt övertagande och en facklig plan för omställning för samhällsnyttig produktion

Socialistiska Partiets partistyrelse 19 oktober