Uttalande från SP: Eurovision – nej till Israels folkmord!

Musik associeras till nöje och glädje, det gjorde man också för 68 år sedan då Eurovision Song Contest första gången anordnades i Schweiz. Sverige har genom åren utgått som segrare vid hela sju tillfällen, gruppen ABBA är ännu idag en ikon i det allmänna medvetandet. Men 2024 utmärker sig Sverige negativt, bland annat genom kommunstyrelsens majoritet i Malmö, som arrangerar Eurovision i kommunen trots Israels medverkan. Undantaget är Vänsterpartiet i Malmö som vägrar välkomna Israels representant.

Sedan 2022 är Ryssland avstängt från Eurovisionen, som en följd av dess invasion av Ukraina. ”Det finns gränser för vad en medlem kan göra inom gränsen för EBU”, uttalade sig då Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som vid tillfället dessutom satt i EBU:s exekutiva styrelse. Hon hänvisade till en ”otrolig historisk händelse med sådana implikationer”. Kultur och politik hörde ihop, det var inget snack om saken men det var då det. När det gäller Israel säger samma EBU idag något helt annat. Enligt det är Eurovisionen ”en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år”. Är det som har hänt i Gaza under de sex senaste månaderna inte en ”otrolig historisk händelse med sådana implikationer”? Varför ska Israel, som inför den internationella domstolen ICJ står anklagat för krigsbrott och folkmord på palestinier i Gaza, få delta i Eurovisionen i Malmö? Det är helt bisarrt. Dessa dubbla måttstockar är inget annat än ett hyckleri. Internationella organ som Rädda Barnen, Röda Korset, FN och WHO säger alla att Gaza är utsatt för hungersnöd, till och med svält.

Biden och USA babblar om att Israel begår ”ett misstag”, men dessa ”misstag” har pågått i 75 år! Man måste kunna kalla saker och ting vid dess rätta namn. Israels regering och dess militärledning består av vidriga mördare.  Att arrangera Eurovisionen tillsammans med Israel, samtidigt som landet utför en makaber dödsdans, ett folkmord, är totalt oförenligt med universella mänskliga värderingar. Vad den svenska regeringens ”värderingar” beträffar är dessa av samma skrot och korn som Biden och EU-eliten; ”de fyras gäng” kryper inför en despot som Erdogan men är helt oförmöget att fördöma Israels folkmord.

Det enda rätta hade varit att utesluta Israel från Eurovision Song Contest, men när det officiella Sverige inte klarar av att stå upp för mänskliga rättigheter gör andra det. Tusen och åter tusen Malmöbor och i andra städer har under drygt sex månader protesterat mot Israels folkmord och nu mot Israels deltagande i Eurovision. Under Eurovisionveckan i Malmö var det tänkt att 160 programpunkter skulle inrama eventet. Men artisterna började hoppa av och bojkottar nu Malmö stads olika scener, till skillnad från politikerna står de för fred, frihet och mänskliga rättigheter. Det går inte bara att spela ABBA-låtar på gatan och låtsas som om att Israel inte ägnar sig åt folkmord i Gaza.

Yomn Kadoura, talesperson för nätverket Stoppa Israel – För fred och ett fritt Palestina i Malmö, är tydligt med sitt budskap: ”Musik är en fantastisk kraft som verkligen kan ena och skapa sammanhang. Men vi vill inte enas med en stat som genomför folkmord och vi vill inte skapa ett sammanhang där Israels aggressioner normaliseras”. Blickarna riktas således mot Malmö. Den 9:e och 11.e maj kommer det äga rum massiva demonstrationer mot Israels medverkan Vi stöder helhjärtat dessa rättmätiga protester och kräver att Sverige bryter diplomatiska, ekonomiska och militära relationer med Israel tills den dagen man avslutar ockupationen av palestinska områden och börjar behandla palestinier som människor. Vi kräver eldupphör nu. Vi kräver bojkott av israeliska varor och sanktioner mot Israel och säger nej till Israels deltagande i ESC och, som det står i affischen som hela Malmö stad är tapetserad med: Israel måste ut ur Eurovision eller Eurovision ut ur Malmö. Malmö säger NEJ till folkmord!

Styrelsen för Socialistisk Politik 240422