Stoppa uranbrytningen i Västgötabergen!

Tillstånden för provborrningar efter uran i flera av Västergötlands platåberg har nu gått igenom i högsta distans och är därigenom oöverklagbara.

Det är det kanadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals inc. som har fått tillstånd att genomföra ett stort antal provborrningar efter bland annat uran i platåbergen i Skövde, Falköping och Tidaholm.  De  områden som är aktuella för provborrning är Götarsgården, Luttorp, Gisseberget, Dimbo, Dvärstorp, Blackorna, Rearstorp, Klevåsen, Borgunda, Hökberget och Gunnilstorp.

Det kanadensiska gruvbolaget har sedan 2007 kämpat för att få tillstånd att borra i bergen, och varje gång domstolen gett dem rätt har berörda kommuner och de boende i närheten av provborrningsområdena överklagat. Nu är dock läget sådant att Continental Precious Materials är ett mycket förmöget multinationellt företag som omsätter otroliga belopp, så därför gick det som det ofta går när vanligt folk eller små landsortskommuner försöker processa mot multinationella företag som bollar med miljoner och har en hel bataljon med dyra advokater: företaget vann.

Det går inte att nog understryka hur fel det är att mäktiga multinationella företag ska få förstöra och förorena i vår natur och äventyra hela jordens framtid enbart för att göra profit på både naturens och lokalbefolkningens bekostnad.

Vårt ödmjuka förslag är att de boende tillsammans med miljöaktivister borde  blockera en eller flera av provborrningsplatserna i en samlad ickevålds-aktion för att rent fysiskt hindra Continental Precious Minerals från att genomföra provborrningarna. För lika sant som att snuskigt rika gruvföretag oftast vinner över vanligt folk i rätten, lika sant är det att när vanliga människor enar sig och samlas för att göra motstånd så kan det bli en ostoppbar kraft som kan vinna över de krafter som likt vampyrer suger ut våra naturresurser. Det latinamerikanska slagordet El pueblo unido jamás será vencido, ett enat folk kan aldrig besegras, är lika sant idag som när befolkningen i Cochabamba i Bolivia lyckades stoppa försöken att privatisera stadens vattentillgångar.

Erik Edlund, medlem i Socialistiska Partiet i Lidköping

http://lidkopingssocialisterna.wordpress.com/

Lämna ett svar