Vi ska tillbaka till Utøya

Dagen efter terrorattacken mot arbetarrörelsen i Norge håller en av de överlevande presskonferens. Den som talar är det norska arbetarpartiets ungdomsförbunds ordförande Eskil Pedersen. Mitt i detta helvete lyckas Eskil Pedersen på ett oerhört imponerande sätt samla ihop sig och säger bland annat: ”Vi står fast vid våra idéer. Vi är antirasister och vi står för solidaritet. Vi ska tillbaka till Utøya.”

Symboliken i det sagda är övertydlig. Det är inte bara Utøya som ska tas tillbaka, utan det är idén om medmänsklighet, om respekt för andra kulturer och människor oavsett vilket hörn på jorden de kommer ifrån. Det är en uppmaning att fortfarande stå upp för arbetarrörelsens värderingar och det gamla nötta ordet solidaritet.

Utøya ska tas tillbaka. Högerterrorn ska slås tillbaka. Den norska arbetarrörelsens och arbetarpartiets ungdomsförbunds svar på massmördarens högerextremistiska terror är att inte vika, utan att kämpa för en annan och bättre värld.

Förra fredagen hölls en mäktig ljusmanifestation i solidaritet med Norge och de drabbade på Sergels torg i Stockholm. I samband med manifestationen hade SSU en bössinsamling, för Utøyas återuppbyggnad.

För organisationer och andra som vill bidra till detta kan inbetalning göras via bankgiro: 5676-4962 eller plusgiro: 32 28 64-0. Märk insättningen”Utøya”.

För det är inte bara Utøya som ska tas tillbaka. Tillsammans med det norska arbetarpartiets ungdomsförbund ska vi i vårt land kämpa för att återta och bygga ett annat och mycket bättre samhälle byggt på värderingar om solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Allt de värden som under 30 år attackerats ska tas tillbaka. Den kampen börjar här och nu med att Utøya tas tillbaka.

http://www.internationalen.se/?p=41399

Lämna ett svar