Socialistiska Partiet polisanmälda av SD

Sverigedemokraterna har polisanmält Socialistiska Partiet för en ”olaglig” demonstration på Stortorget i Hässleholm under lördagen.

hässle tårta mot rasism

– Helt uppenbart så är Patric Jönsson (SD) sur och arg på att vi i Socialistiska Partiet var med och anordnade en manifestation när Jimmie Åkesson besökte Hässleholm i lördags, säger Henrik Hedman från Socialistiska Partiet i Hässleholm. Troligtvis så är han sur för att han inte fick någon tårtbit. Det kan inte beror på att det var stökigt på torget för Jimmie Åkesson beskriver torgmötet så här i måndagens Norra Skåne, ”En närmast behaglig atmosfär här i Hässleholm, där jag vet att vi har stort lokalt stöd, summerade partiledare Åkesson efter talet och frågestunden”.
– Man får hoppas att Patric Jönsson slutar att uppta polisresurser bara för att han inte blir bjuden på tårta, avslutar Henrik Hedman.

Agneta Nyström vid Hässlehomspolisen anser att det kan vara olagligt att demonstrera. Hon har på ett sätt rätt. Det kan vara olagligt, men bara om det uppstår en ordningsstörning och om polisen meddelar detta till ansvarig anordnare på plats. En demonstration kan i sig själv aldrig vara olaglig och tillstånd behövs inte för att den ska vara grundlagsskyddad och helt lagligt. Hon har alltså fel när hon hävdar att en demonstration kräver tillstånd. Det är oroande att polisen inte känner till våra grundlagsskyddade rättigheter. Men med tanke på att polisen häromdagen bryskt förde bort människor som lugnt och tyst stod med ryggen mot Jimmie Åkesson vid ett torgmöte i Falkenberg, så är det kanske inte förvånande.

Läs mer:
Tårtkalas polisanmäls
Får motdemonstranter vända ryggen mot Sverigedemokraterna?