Studiecirkel: Hur bekämpar vi fascismen?

sp studiecirkelGÖTEBORG. Studiecirkel om fascism, rasism och hur vi organiserar motståndet.

Under lång tid har den organiserade rasismen varit på frammarsch och även lyckats öka sitt stöd i valen. Många känner oro. Demonstrationer, debattartiklar och utspel från de etablerade partierna har avlöst varandra – men inget har hjälpt. Att 13 procent röstade på SD är ingen slump och beror varken på att människor blivit dummare eller ondare. Det har orsaker.

Framför allt är det ett symptom på att samhället medvetet dragits isär och att många med rätta anser att ingen talar för dem. Demonstrationer i all ära men vi tror att det nu är nödvändigt att gå till roten med problemet om vi inte vill ge rasisterna chansen att fördubbla sig igen till nästa val. Att prata om rasism utan att prata om jämlikhet, rättvisa, välfärd, arbete och fackliga rättigheter – kort sagt maktfrågor – är att ge de rasisterna fritt fram. Det räcker inte att vara arga, vi måste också förstå.

Vi startar därför en studiecirkel för att diskutera hur en ny antirasistisk rörelse ska kunna organiseras. En rörelse som tar sin utgångspunkt i våra gemensamma intressen och våra behov av att reparera de skador som år av social nedrustning förorsakat.

Frågor som vi kommer att ta upp är bland andra: Vilka är rasismens rötter – historiskt och idag? Varför växer SD? Vad är fascism? Och framför allt: hur ska rasismens frammarsch bekämpas här, nu och på lång sikt? Ta med dig dina tankar och erfarenheter och kom!

Studiecirkeln startar under oktober månad.

Arrangör: Socialistiska Partiet i Göteborg
Kontakt (anmälan eller frågor): gbg@socialistiskapartiet.se eller 0720 283 363