SPANIEN: Den radikala vänstern största parti i senaste opinionsmätningen

podemos undersökning 2 mov 2+14I den senaste opinionsmättningen, som publicerades den 2 november framgår det att Podemos har gått om både socialdemokraterna (PSOE) och det regerande högerpartiet PP. Om det var val idag skulle Podemos, enligt dessa siffror, få 27% av rösterna följd av PSOE med 26,2 och PP 20,7%. Att högerpartiet bokstavligen rasar i opinionsmätningen kan förklaras med att under oktober månad avslöjades mängder av korruptionsskandaler där politikerna från PP visat sig vara djupt insyltade i. Det har inte gått en vecka utan att polisen hämtat den ena efter den andra skurken för att ställa dessa inför rätta. Podemos har sina åtta månaders existens gått mycket hårt mot all sorts korruption i landet.

PODEMOS – SPANSKT HOPP

LEDARE. Medan större delen av den europeiska vänstern befinner sig i en negativ spiral av högeranpassning och passivisering framstår spanska Podemos som ett av få lysande undantag. När Indignados-rörelsen gick in i den politiska återvändsgränden, i sin principfasta vägran att ha någon del i den diskrediterade spanska politiken, så var det inte många som anade att en ny radikaliseringsvåg väntade precis runt hörnet. Podemos växte i januari fram ur den spanska universitetsmiljön och ur det radikala Izquierda Anticapitalista (Antikapitalistisk Vänster). Genom dessa miljöer har partiet kombinerat skickligt användande av sociala medier med ett intensivt byggande av basgrupper runt om i Spanien. Läs mer →