Bygg allianserna med gräsrötterna, inte över blockgränserna!

intis profilbildLEDARE. En oansvarig budget, farlig för landets ekonomiska situation, med blodröda inslag av kommunistisk välfärdsterror (det vill säga begränsning av privat vinstuttag ur offentlig verksamhet) och ett närmast utopiskt inslag av extremistisk miljöpartistisk migrationspolitik. Så framställs minoritetsregeringens budgetförslag för den som orienterar sig med hjälp av borgerliga ledarsidor.

Svenska Dagbladets tyckare Per Gudmundsson hävdar att en regering som inte går den främlingsfientliga opinionen till mötes är dömd att misslyckas, medan DN:s Peter Wolodarski lyfter fram Stefan Löfven som tidernas mest inkompetente statsminister – framför allt skall det vara bristen på erfarenhet som gör Löfven så olämplig. Han anses helt enkelt inte förstå riksdagspolitik på grund av sin fackliga bakgrund.
Entusiasmen inför Sverigedemokraternas beslut att fälla regeringsbudgeten kunde inte mer än hjälpligt döljas bakom bekymrade liberala pannveck.

I skrivande stund har Löfven just utlyst nyval i mars. Borgerliga tyckare kannstöper* redan om hur regeringen kommer straffas vid extravalet, för sin oförmåga att formera ett majoritetsstöd bakom sin budget. Att skillnaden på alliansbudgeten och regeringens ligger i nyanserna, inte i grunddragen, förtigs unisont. Varje avsteg från den nyliberala autostradan blir uppblåsta till enorma proportioner. Den enda sortens budget de borgerliga nöjer sig med är en budget helt dikterad av dem själva och den största förhoppningen är förstås att socialdemokraterna själva kröner en sådan budget genom att kasta ut MP ur regeringen, bryta samarbetet med V och bilda majoritet ihop med Alliansen.
Att Alliansen skall uppnå majoritet genom att anpassa sig till Sverigedemokraternas migrationspolitik är det än så länge bara Per Gudmundsson som vågar antyda. Det är helt enkelt fruktlöst att söka blocköverskridande samarbete med en totalt sammansvetsad borgerlighet.

En socialistisk lösning skulle förstås se annorlunda ut. En regering som menar allvar med sin ambition att representera löntagarna formulerar ett klart vänsteralternativ baserat på billigt bostadsbyggande, inkomstutjämning, vinstfri välfärd, arbeten genom klimatomställning, kortad arbetstid och skrotning av de nyliberala överskottsmålen. Med en sådan budget är ett nyval ett verkligt tillfälle att mobilisera tillsammans med fackförbund och gräsrötter – och gå mot ett majoritetsstyre med en stark opinion i ryggen.
Detta hade kunnat vara ett helt realistiskt scenario för en socialdemokrati med viljan och perspektiven. Idag måste vi räkna med att bygga den folkrörelsen utanför parlamentet.

* Uttrycket kannstöpare kommer från Ludvig Holbergs pjäs Den Politiske Kandestøber (1722) och används om en person som uttalar sig om politik eller andra offentliga angelägenheter utan att ha tillräckliga kunskaper.

Lämna ett svar