Vänstern måste våga vara opposition mot S

intis profilbildUnder hela våren har vi sett hur en amerikansk senator, Bernie Sanders, som själv definierar sig som demokratisk socialist, utmanat det kapitalistiska etablissemangets Hillary Clinton om uppdraget som Demokraternas presidentkandidat. Sanders tog upp nödvändigheten av en sjukvård för alla utanför försäkringsbolagens kontroll. Han krävde gratis utbildning på college och universitet. Han satte kampen mot klimatuppvärmningen i centrum för politiken.
Men svensk socialdemokrati blundade och gav sina sympatier till Hillary Clinton.
I Storbritannien försöker partihögern i Labour med alla medel störta den av medlemmarna valde vänstermannen Jeremy Corbyn. Man drar sig inte för att beröva 130 000 nya medlemmar rätten att rösta i partiledarvalet med motivering­en att alla som röstar måste varit medlemmar före första januari. Man attackerar Jeremy Corbyn för att han inte vill bygga nya kärnvapenubåtar. Får då denna vänsterman med klassiska demokratiskt socialistiska lösningar på Storbritanniens problem stöd från svensk socialdemokrati?
Nej tvärtom!

Att en svensk socialdemokrati vars försvarsminister Peter Hultqvist ständigt hyllar samarbetet med NATO och deltar i krigsretoriken mot Ryssland stöder Labours kärnvapenälskande parlamentshöger är kanske inte förvånande. Och precis som Labourhögern dömer den svenska socialdemokratiska ledningen ut alla försök att utmana den nyliberala dagordningen som drömmar och en farlig politik eftersom den stöter bort den medelklass som man till varje pris vill flirta med.
Den välbeställda övre medelklassen stryks medhårs medans de arbetslösa brutalt attackeras. Enheten för ersättningsprövning, som tar beslut om att dra in arbetslösas ersättning, inrättades under nuvarande regering. Enheten är en av Arbetsförmedlingens största och fattar över 20 000 beslut varje månad. Tiotusentals har blivit av med sin ersättning för att de inte följt förnedringsritualerna som arbetslösa idag tvingas att underkasta sig. Den som själv varit arbetslös och sett alla dessa människor som på arbetsförmedlingen tvingas söka enorma mängder jobb de inte har en chans att få vet vad det handlar om. En som inte vet det är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. ”Det leder till ökad respekt för systemet”, anser hon. Hur de som blir av med sin ersättning försörjer sig vet inte Arbetsförmedlingen.

Det kom därför inte som någon överraskning när Socialdemokratin nu utsåg ny partisekreterare. Hon väljs formellt på kongressen men det är i praktiken klart. Så går det till i svensk socialdemokrati. Inga besvärande val mellan olika kandidater som i brittiska Labour. Den nya sekreteraren heter Lena Rådström Baastad. Hon trycker på samarbete i stället för konflikt. Att det är samarbete med borgerligheten och inte med samhällets undanskuffade är givet. Hon har själv lett en kommunal koalition med KD och C i Örebro. Hon lämnade de politiska uppdragen tidigare i år och har jobbat som Ledarskaps- och organisationsutvecklingskonsult inom näringslivet. Nu återkommer hon alltså till politiken och tycker att hennes erfarenheter när det gäller ledarskapstänkande inom privat näringsliv kan vara användbart. Läsaren behöver nog inga kommentarer från vår sida. Vilken typ av partisekreterare som Löfven satsar på torde vara glasklart.

Vänsterpartiet har nu en enorm möjlighet att forma en verklig opposition. Det fodrar att de inom Vänsterpartiet som känner sig sugna på samarbete med S och MP vänligt men bestämt hålls borta från inflytande. Varje politik som inte tar steg för att montera ner storkapitalets makt är en politik för fortsatt klimatuppvärmning, fortsatt socialnedrustning, ökade klyftor och ökade militära rustningar och krigshot.

Veckans ledare i Internationalen