Den sköra demokratin – Nytt nummer av tidskriften Tidsignal

tidsignal-frontDen sköra demokratin är temat för det nya numret av Tidsignal som kommer ut i slutet av november. Genom valet av Trump har det fått omedelbar aktualitet. I flera artiklar diskuteras hur den liberala demokratin urholkats. Uppifrån genom att makt successivt flyttas från den formella demokratin till institutioner utom demokratisk kontroll, från politik till marknad. Och genom de reaktionära, rasistiska och antiliberala rörelser som vill upprätta nygamla auktoritära regimer.

I ett särskilt block diskuteras EU:s roll i denna process. Genom unionens beredskap att med järnhand genomföra sitt nyliberala projekt, även när det innebär att köra över demokratiska beslut, som grekernas OXI, har kritiken av EU:s bristande demokrati fått en allt mer framträdande roll, senast uttryckt i Brexit. Men vad bör vänstern göra? Kräva omedelbart utträde? Eller prioritera skapandet av ett motstånd på europeisk nivå. Den livliga debatt som idag förs inom den europeiska vänstern speglas också i numret.

Sätt in 275 kronor för fyra nummer (eller 90:- för det senaste) på pg 30 35 44 – 1 och glöm inte skriva ”start 14” och namn och adress!


26 november arrangerar Tidsignal ett möte under Socialistiskt Forum i Stockholm med rubriken ”Vänstern och ett demokratiskt Europa”. Medverkande: Johan Ehrenberg, ETC, Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist. Moderator: Kjell Östberg, Tidskriften Tidsignal. Facebook-eventet: Vänstern och ett demokratiskt Europa