SP: Solidaritet med de protesterande studenterna i Istanbul!

Förtrycket ökar i Turkiet som en del av Erdogans militarism. Nu senast har repressionen riktat sej mot studenter på Bogazici-universitetet i Istanbul.

Måndagen 19 mars firade islamister på universitet erövringen av staden Afrin. Vänsterstudenter organiserade en motdemonstration under paroller som: ”Krig och ockupationer är inget att fira”

Resultatet blev att polisen attackerade vänsterstudenterna och arresterade flera. Universitetets rektor försvarade islamisternas ”yttrandefrihet” och stämplade motdemonstranterna som terrorister. All opposition i Turkiet verkar få den stämpeln. Erdogan har också gått ut och prisat de ”gudfruktiga” islamisterna och attackerat de ”kommunistiska landsförrädarna som störde deras möte”. Erdogan har också förklarat att ”Vi kommer inte att tillåta att de FÅR studera. Universiteten ska inte utbilda terroristiska ungdomar”. Kort sagt i linje med den politik av yrkesförbud och massavskedanden som präglar Erdogans Turkiet.

Socialistiska Partiet deklarerar vår solidaritet med, och uttrycker vår beundran för modet hos de protesterande studenterna. Vi kräver alla arresterades omedelbara frigivande och tillbakadragande av hoten om politiska relegeringar.

 

Socialistiska Partiets verkställande utskott

28 februari 2018